Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvingades ligga i elva timmar med brutet lårben

En äldre kvinna blev liggande på äldreboendet i svåra smärtor i elva timmar med brutet lårben.


När personalen kontaktade tjänstgörande nattsköterska fick de rådet att ge kvinnan Alvedon.


Händelsen utreds nu av kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska.

Halv tolv på kvällen bröt den äldre kvinnan lårbenet vid en olycka. Först på förmiddagen dagen efter fick hon komma under läkarvård för att få behandling för benbrottet.

Enligt uppgifter till Arbetarbladet ska personalen på äldreboendet ha tagit kontakt med jourhavande sjuksköterska som inte såg någon anledning att rycka ut.

– Ge henne Alvedon om hon har ont, är det besked som sjuksköterskan ska ha gett.

Först när dagsköterskan trädde i tjänst dagen efter fick kvinnan med det brutna lårbenet hjälp med att komma under läkarvård. Det ska då ha gått elva timmar efter det att olyckan inträffade.

Händelsen har av personalen på äldreboendet anmälts genom en så kallad avvikelserapport. Medicinskt ansvariga sjuksköterskan Eva Almén-Åström utreder det inträffade. I morgon, onsdag, ska hon ha möte med både sjuksköterskan och personalen på äldreboendet där kvinnan bor. Hon har också begärt in skriftliga rapporter.

– När jag fått deras uppgifter ska jag ta ställning till om det är aktuellt med en Lex Maria- eller en Lek Sarah-anmälan, säger hon.

Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen är en vård-givare skyldig att göra om en patient i samband med sjukvård utsatts för risk att drabbas av en allvarlig skada eller sjukdom.

Lex Sarah-anmälan ska göras av personalen inom äldre- och handikappomsorgen om det förekommit missförhållanden.

I det aktuella fallet handlar det alltså om personalen på äldreboendet på något sätt agerade felaktigt i samband med att kvinnan bröt benet eller om jourhavande sjuksköterskan gjorde fel när hon inte omedelbart såg till att kvinnan fick läkarvård.