Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvist om skrot och skräp på väg går vidare

Förvaltningsrätten skulle avgöra om Tierps kommun eller Bergvik Skog AB har skyldighet att städa en skogsbilväg utanför Tobo.

Målet är nu avskrivet av formella skäl.

Tvisten gäller vem som ska ta bort trasiga möbler och metallskrot som placerats på vägen av okända personer. Skräpet har legat där sedan i höstas. Bergvik Skog AB hävdar att kommunen ska städa. Jävsnämnden gick på deras linje, hänvisade till miljöbalken och förelade kommunen om åtgärden.

Förvaltningsrätten menar dock att tvisten inte går att avgöra då städningen redan skulle ha varit gjord ett visst datum.

– Det låter väldigt omständigt för ganska lite, säger jägaren Per-Erik Pettersson, som bor i Sixarby i närheten av vägen.

Per Jonsson, tillförordnade produktionschef på kommunen, har tidigare sagt att det är skattebetalarnas pengar det rör sig om och att det finns motstridig lagstiftning. Han menar att renhållningslagen gäller då det rör sig om en enskild väg. Jonsson uppgav att det kostar 30 000 kronor att ta bort skräpet.

Nu är bollen tillbaka hos Jävsnämnden. Frågan är om de ska upprepa kravet på städning. Miljö- och hälsoskyddsinspektör Karin Boman ska för jävsnämndens räkning diskutera saken med renhållningen på kommunen.

Per-Erik Pettersson tar upp en annan aspekt av saken.

– Jag tror att folk i gemen är trötta på de som kastar skräp i skogen i stället för åker till Gatmot.