Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tykoz Bravader återuppstår på Hoforsrocken

För några år sedan började gruppen "Alla vi som önskar att Tykoz Bravader återförenas för ett gig i Hofors" att växa sig stor på Facebook.
– Vi blev helt chockad över att folk ens kom ihåg oss, säger bandets Fille Nilsson.
Sent på lördag kväll går de fansen till mötes, då de avslutar Hoforsrocken.

Det var Tykoz Bravader som var det första punkbandet i Hofors, och det var de som senare släppte över stafettpinnen till band som Radioaktiva räker. De var ett gäng som träffades i idrottsklubbarna, gillade punk, bildade ett band och slutade med idrott. De var ute och spelade mycket, inte minst på danserna i Petreskolans aula, och efter ett tag började det komma folk utifrån för att titta på dem.

– Vi var bara några kompisar från Hofors som hade ett källarband, men det blev någonting jävligt coolt, säger trummisen Lars Eliasson.

Det enda de gav ut var en kassett som hette "Oliktänkande", som fick stor spridning. Mot slutet av 80-talet skrev vi en hel del om dem i de här spalterna. De hade de spelningar runt om i Sverige och åkte också på en turné till Nederländerna innan de lade ner bandet när 80-tal blev 90-tal.

Egentligen återförenades de redan förra året, på en 50-årsfest på Å-krogen i Gävle. Då hade det gått 25 år sedan Tykoz Bravader spelade tillsammans, men till och med Lars Eliasson som vid det laget inte spelat trummor på decennier, tyckte att det gick förvånansvärt lätt.

– Det är så mycket som sitter kvar. Dessutom vet vi fortfarande precis var vi har varandra musikaliskt, säger sångaren Marcus Eriksson.

– Vi har olika roller i bandet, och vi förr in i dem direkt nu det är exakt likadant. Vi har väldigt få konflikter, säger keybordisten Erik Olsson.

– Ja, det var väl bara den där gången då jag kastade en trumpinne i ögat på Fille, säger Lars Eliasson.

– Trumpinne?! Det var en trumma, svarar Fille Nilsson.

På lördag kväll avslutar de Hoforsrocken, som under flera år frågat dem om de skulle vilja spela. Men de verkar inte veta riktigt vad de har att vänta sig.

– Jag var i Hofors i dag och badade med ungarna, och jag ska väl inte säga att alla pratar om det, men många gör det. Och jag blir förvånad över att så många yngre säger att de ska gå, sådana som rimligen inte ens borde veta vilka vi är, säger Marcus Eriksson.

– Vi har inget att förlora på det här, vi kan koncentrera oss på att bara maximera det roliga, säger Erik Olsson.

Det enda som verkar bekymra Lars Eliasson är hur han ska hålla sig vaken till starttiden, halv ett på natten.

– Jag brukar ju gå och lägga mig tio nu för tiden jag.