Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tyra von Zweigbergk designar ny kollektion åt Ikea

Det händer mycket för designern Tyra von Zweigbergk just nu. Hon har designat Ikeas nya barnkollektion, hon har fått ett konstnärsstipendium och hon är nybliven generalsekreterare i en global designorganisation.

Tyra von Zweigbergk klipper fram pappersvärldar av fantasifulla och färgstarka siluetter. Hennes verk har blivit uppmärksammade med både priser och utställningar. Hennes mobiler i olika konstellationer är populära.

– Jag planerar inte gärna exakt hur något ska bli, utan låter känslan och materialet styra.

Vi träffas på Tyras lilla kontor på Södermalm i Stockholm, som hon delar med Maja Sten. Det stora glasfönstret ut mot gatan är dekorerade med vita siluetter som illustratörsduon har gjort. På skrivbordet trängs saxar, penslar, papper, pennor och påbörjade jobb. Det känns hemtrevligt och kreativt. Golvet är schackrutigt och slitet.

– Här var för länge sedan en liten matbutik. Man kan se på slitaget alla kunder som har handlat här, säger Tyra och tar en klunk kaffe ur en mugg som även den har hennes säregna design.

Tyra von Zweigbergk är, vice ordförande i Svenska Tecknare. I oktober reste hon till Korea för att delta i en internationell kongress för designers i hela världen. Hon valdes till ny generalsekreterare i styrelsen för den globala designorganisationen International Council of Design.

– Det känns spännande och hedrande. Generalsekreteraren har en viktig roll i styrelsen och jag stolt över att ha fått det förtroendet. Jag ser fram emot att sätta igång och se vad vi kan göra tillsammans för bild- och formvärlden.

Organisationen jobbar för bättre villkor för tecknare och designers för att sprida kunskap om design.

– På mötet diskuterade vi till exempel hur vårt yrke kommer att se ut i framtiden. Vi behöver stärka våra rättigheter och bli tydliga med att nyttjanderätten av våra verk kostar pengar. Det är svårt att leva på den ersättning som vi får i dag. Det kan vara en utmaning att få andra att förstå att det vi gör faktiskt är en profession som inte vem som helst kan göra.

Tyra är stridbar. Ger ett rakt och starkt intryck.

– Jag skulle nog egentligen behöva en dos konflikträdsla för jag tycker att det är roligt med konflikter. Det skapar spänning i relationer och jag gillar den ärlighet som uppstår när det blossar upp och den artiga ytan spricker, säger Tyra eftertänksamt och skrattar till.

– Vad andra kallar för konflikt skulle jag kanske kalla för ett meningsutbyte.

Tyra von Zweigbergk är uppväxt i Gävle, hon bodde i här under högstadie- och gymnasieåren när hennes mamma jobbade på länsmuseet. Man skulle kunna tro att Tyra var en sådan unge som alltid satt och ritade men det gjorde hon inte. Intresset kom långt senare. Efter studenten på Vasaskolan pluggade hon filmvetenskap och idéhistoria.

– Men jag kunde inte se vad det skulle leda till för jobb, då blev jag vägledd av min storasyster Clara som är designer. Hon uppmuntrade mig att söka till Beckmans designskola. Jag gjorde det och kom in på första försöket.

Hon upptäckte snart att hon hade lätt för att hitta en känsla och uttryck i sina bilder.

– På Beckmans lärde jag mig att bredda och använda det på ett professionellt sätt.

1999 tog hon examen. Sedan dess delar hon sin tid mellan egna konstnärliga projekt och beställningar från andra. Det har blivit blandade uppdrag, från redaktionell illustration till textilmönster och produkter. En av de största kunderna är Ikea. Tyra och Maja har jobbat med kollektionen Lattjo till Ikea som lanseras nu i höst. Den innehåller bland annat pussel, schackspel, utklädningsdräkter, kortlek och en bok.

– Lattjo består av tre världar; slottet, den mystiska underjorden och den magiska trädgården. Här bor massor av varelser som vi tog fram med inspiration från insekter, rötter och växter.

Hon undervisar även i illustration på Konstfack, Sveriges största konstnärliga högskola.

– Det är intressant att diskutera med studenterna, följa, och få vara en del av deras utveckling. Jag upplever att de idag är mycket mer intresserade av att uttrycka sig själva och sin ståndpunkt.

Nyligen tilldelades Tyra von Zweigbergk ett konstnärsstipendium på 120 000 kronor.

– Det betyder mycket för mig och innebär att jag kan ge mig själv tid att fördjupa mig i saker, som jag intresserat mig för, men inte haft möjlighet att gå in i. Det är ett utvecklingsarbete som är nödvändigt då och då för att bli intressant både för sig själv och för andra, tror jag.

Läs också: Vem tycker du ska nomineras till Local Heroes 2016? Anmäl din favorit!