Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tystnad råder

Tystnad råder. Om HIG och dess rektor Maj-Britt Johansson får bestämma. Men Johansson får inte bestämma. I alla fall inte när det handlar om huruvida de anställda skall tala med medierna eller inte. Ty i den svenska grundlagen finns paragrafer inskrivna om meddelar- och yttrandefrihet. Friheter som anses vara så viktiga att de skrivits in i lagar som kräver två beslut fattade under två olika mandatperioder för att kunna ändras.

Offentliganställda skall kunna tala med medierna. I de fall det offentliga exempelvis vill mörka missförhållanden och maktmissbruk skall enskilda anställda med civilkurage kunna gå till medierna med information som aldrig annars skulle nå oss. Det har vi gemensamt beslutat om. För att göra Sverige till ett lite bättre land. Och förutsättningarna för maktmissbruk lite sämre.

Men det verkar inte ha bekommit vare sig rektor Maj-Britt Johansson eller kommunikationschefen Johan Ahlgren nämnvärt. I stället har det vid HIG hållits Power Point-presentationer om att inte vända sig till medierna med kritik mot HIG eftersom det ger högskolan negativ publicitet och mailats om hur illa det är att medarbetare vid HIG offentligt kritiserar lärosätet. Vilket nog faktiskt ger mer negativ publicitet än själva kritiken som framförts mot HIG i samband med tre avhopp ur nämnden för humaniora, vård och samhällsvetenskap vid högskolan. Fast riktigt så långt tänkte varken rektor eller kommunikationschef. Uppenbarligen. I alla fall inte förrän informationen om deras agerande och förhållningssätt till det hela nådde medierna.

I går kväll damp det nämligen ner ett ”klargörande” signerat rektor Johansson på redaktionen om hur man förhåller sig till intern kritik som framförs i det offentliga. Egentligen. Och beskedet som ges är att Maj Britt Johansson gärna tar emot ”...kritik, förslag och andra uttryck för engagemanget i högskolans verksamhet. Ju tidigare, desto bättre.” och lägger som slutkläm även till ”Och, som sagt: Om medarbetare ändå vill vända sig till media för att framföra sina synpunkter, så står det dem fritt.” Vilket ju onekligen låter sundare än krav på personalens tystnad.

Faktum kvarstår dock; Vad Maj-Britt Johansson och Johan Ahlgren borde oroa sig för är att det finns en intern kritik. Inte för att kritiken når medierna. En organisation med internt missnöje är inte en välmående organisation. Och en sådan organisation lär knappast bli mer välmående av krav på etablering av en tystnadskultur. Vilket trots allt tycks ha förekommit på HIG. Pudeln till trots.

Vad som utgör ett hot mot HIG:s verksamhet och anseende kommer aldrig vara anställda som talar med medierna. Det är däremot en organisation som inte förmår hantera interna konflikter, som inte lyssnar på den kritik som finns och som försöker tysta sina anställda. För det är trots allt så, att första anhalten för kritik sällan och aldrig är nyhetsredaktioner. Det brukar snarare utgöra den sista anhalten.