Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

UF: Zoran bjuder på trolleri med ­både humor och sorg: "Publikens känslor ska åka upp och ner"

Zoran Zozo Feyli har drabbats av det värsta ett barn kan uppleva. Den erfarenheten använder han sig av i sitt företag Zozomagic där han blandar humor med sorg.

Zoran Zozo Feyli är 17 år och går andra året på Praktiska Gymnasiet. Han läser barn- och fritids­programmet och ser en möjlig framtida sysselsättning inom området, men då kanske det handlar om lite äldre ungdomar.

– Jag växte upp på Nord­ost och runt om mig fanns mycket droger. Jag har aldrig provat själv men sett på nära håll hur fel det är med droger och hur det kan förstöra människor, ­säger han.

Båda hans föräldrar dog av överdoser med bara några års mellanrum. En upplevelse som knappt går att beskriva. Han har haft ett stort stöd av sin farmor som han bor hos när han inte tillbringar tid med sin flickvän i Södra Bomhus. Han har dessutom hittat ett eget sätt att bearbeta sin sorg.

För tre år sedan började han med trolleri som han sedan utvecklat till förfining. Close-up eller street magic som det också kallas. Verktyget för tricken är ­ofta en kortlek. Men i hans trolleripalett ingår också tankeläsning och psykologi. Som mentalist använder han papper och penna.

I Zozomagic ska han både prata om sina erfarenheter och samtidigt bjuda på un­der­hållning. Han har ­redan provat på att stå på scen, men nu ska det bli mer på allvar. Det är inte otänkbart att det kan bli ett riktigt ­företag så småningom.

– Jag vill både underhålla men också få plats för allvar. Publikens känslor ska åka upp och ner, säger han.

Zoran Zozo Feyli bjuder på några korttrick och även om betraktarens stirrande ögon bara är några centimeter från hans händer går det inte att avslöja illusionen. Det är rasande skickligt. Sedan säger han att han är lite nervös inför ett kommande gig på ­fritidsgården Rapatac.

– Det är alltid svårt att trolla inför barn, de är inte så lättlurade som man kan tro, säger Zoran och börjar dra ett plastsnöre ur sin mun. Det tycks aldrig ta slut, han håller på i flera minuter.

Ögonen glittrar och ­leendet är varmt. Han är en ­riktig lurifax.

Zozomagic UF

Vem: Zoran Zozo Feyli.

Var: Praktiska Gymnasiet Gävle.

Vad: Trolleri och föredrag.