Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uhrus kräver minskad vargstam

/
  • ställer krav. ”Jag kan stängsla in mina nötdjur men det är svårt att stängsla ut rovdjuren. Nu måste man utreda hur vargetableringarna påverkar möjligheten att hålla djur och driva lantbruk”, säger Per-Olof Uhrus, från Mo, som är djurhållare och LRF Gävleborgs viltansvarige.

Djurhållaren Per-Olof Uhrus kräver att regeringen beslutar att minska vargstammen.

Djurhållningen och skoglandskapsjordbruket är i fara, skriver han i ett öppet brev till miljöminister Lena Ek och landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

– Konsekvenserna av vargetableringarna måste utredas, NU, säger Uhrus.

Annons

Att miljöministern Lena Ek (C) i förra veckan meddelade att hon anser att det räcker med att vargstammen består av 180 individer är välkommet menar Per-Olof Uhrus, LRF Gävleborgs viltansvarige, från Mo.

Han hade då redan författat ett brev till Ek och ministerkollegan Eskil Erlandsson (C) med ett krav på att regeringen minskar varg-stammen.

– Det finns en frustration bland våra medlemmar över att olika myndigheter har så olika syn på vad gynnsam bevarandestatus för vargen är och huruvida skyddsjakt ska tillåtas då vargen blir för närgången, säger Per-Olof Uhrus.

Han vill också att de sociala och ekonomiska konsekvenserna av vargetableringarna utreds.

– Ett vargangrepp kan vara oerhört kostsamt för den enskilde djurhållaren eller lantbrukaren. Dessutom tror jag att rovdjurspolitiken som förs i dag kraftigt begränsar viljan att satsa på djurhållning och lantbruk, säger Uhrus.

Trots att den närgångne vargen som skrämt och rivit djur kring Mo med största sannolikhet sköts i söndags morse vågar Uhrus inte pusta ut.

– Frågan lever fortfarande. Det finns inget som säger att det inte kommer nya vargar när nu en redan trivts bra här, säger han och hoppas på ett svar från ministrarna.

Annons