Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

UL beslutadehöja priserna

Priserna på Upptåget och Upplands lokaltrafiks bussar höjs som väntat från årsskiftet. Det beslutade bolagets styrelse på måndagen.

Arbetarbladet har tidigare berättat att UL har ett förväntat underskott på 40 miljoner. Bakgrunden är framför allt en höjning av dieselpriset.

Det fanns till en början en förhoppning om att ägarna, landstinget och kommunerna i Uppsala län skulle skjuta till extra medel, men när det blev nej därifrån fanns ingen annan lösning än att höja priserna.

– Vi behöver öka intäkterna med sex procent, men höjningen varierar beroende på typ av biljetter och färdmedel, säger informationschef Sture Jonsson.

Till exempel kommer ett 30-dagars kort mellan Skutskär eller Tierp och Uppsala att kosta 1070 kronor med den nya taxan i stället för dagens 990 kronor.

20-resorskorten försvinner och ersätts av 10-resorskort och även priset för dem höjs för resor förutom stadstrafiken i Uppsala.

Det nya priset för 10 resor mellan Skutskär eller Gävle och Uppsala blir 48 kronor per resa. Dagens pris är 37,50 kronor.

Månadskostnaden för pendlare som bor i Gävle och jobbar i Uppsala eller tvärtom ökar med 40 kronor i månaden, till 1 300 kronor. Priset för resor mellan Gävle och Uppsala blir 72 kronor per resa vid köp av 10 resor åt gången.