Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

UL vill ha kameror på nattbussen

Det kan bli kameraövervakning på nattbussen mellan Skutskär och Gävle.
– Det är en av bussarna där det varit problem, säger Håkan Åhlin, säkerhetsansvarig på Upplands Lokaltrafik (UL).

Trafikbolaget har ansökt till länsstyrelsen i Uppsala län om kameraövervakning. Med åtgärden vill UL minska ordningsstörningen och förebygga brott. De tänker vid behov förse polisen med bilder inifrån bussen. 50 procent av de 280 bussarna ska utrustas med kameror. Aktuella för övervakning är nattbussarna mellan Gävle och Skutskär och Tierp och Skutskär.
– Enligt forskningsstudier har kameror effekt, men de är inte allområdande.

Kameraövervakning är ett redskap för att göra kollektivtrafiken tryggare. Vi ska också ta fram konflikthanteringsmetoder och fastställda rutiner hur chauffören ska bete sig i vissa situationer.
– Om det är för många ordningsstörande och fulla personer i bussen är det trafikfarligt och bara föraren själv kan fatta beslut om att ställa bussen, säger Håkan Åhlin.
Gävle, Tierp. Älvkarleby och andra berörda kommuner får fram till 28 februari yttra sig om ansökan.


Fackförbundet Kommunal är för övervakning under vissa premisser, som att det är hög bilupplösning i kameran längst bak i bussen där bus och skadegörelse är som värst.