Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ullmann bäst 2008

Linn Ullmann skrev den bästa utländska romanen 2008. Det anser brittiska The Independent som placerat den norska författarens roman ”Ett välsignat barn” överst på sin topplista.

Linn Ullmann, (bilden) som är dotter till Liv Ullmann och Ingmar Bergman, målar i ”Ett välsignat barn” upp en miljö som ligger mycket nära hennes egna upplevelser från barndomens somrar på Fårö. Hon har fått mycket fin kritik för boken i brittisk press, bland annat i The Guardian och Times Literary Supplement. The Independents kritiker skriver i sin motivering att ”nordisk skönlitteratur handlar om mer än bara dystra deckare, vilket denna enastående blandning av familjesaga och skarp satirisk komedi bevisar.” Den bästa brittiska boken förra året var, enligt samma kritiker, Hanif Kureishis ”Någonting att säga dig”.

Arbetarbladets recensent var dock inte lika förtjust i ”Ett välsignat barn” som engelsmännen. Långt ifrån. Ack så lättviktigt, menade litteraturkritikern Lennart Bromander. ”Ett välsignat barn” är en konstruktion, och dessutom en mycket lös konstruktion. Den saknar tyngd, och Linn Ullmann har alldeles för mycket talang för att behöva nöja sig med att skriva så här lättviktiga romaner”, sammanfattade han i sin recension när boken kom ut på svenska 2006.

(TT Spektra/Arbetarbladet)