Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underbart dåraktig

Ingen kan spankulera sig igenom en film lika elegant som Woody Allen. Sjutton också, han är verkligen fenomenal på att berätta så bekymmerslöst om bekymmer. Det bara flyter på, att göra ett humoristiskt relationsdrama ser ut som ”a walk in the park”.
Evighetsmaskinen Woody skickar ut en film om året, eller två. Och har gjort sen 1960-talet. Mästerligt, ofta. Gubbsjukt, inte sällan på senare tid. Men nästan alltid den där märkvärdiga lättheten. Woodys trollspö som bara behöver snudda vid människor för att få dem att leva.

Fast det är sant, de bästa skådespelarna kommer ju till honom. I ”Blue Jasmin” briljerar Cate Blanchett som gör titelns exklusivt självupptagna Jasmin – först snuskigt rik och sedan djupt olyckligt efter att ha förlorat varenda cent.
Hon hamnar på gatan (inte utan sin uppsättning Gucciväskor) och tvingas flytta in bland pizzakartongerna hos sin fattiga syster, ensamstående tvåbarnsmorsan Ginger (Sally Hawkins), i full färd med att gänga ihop sig med en ny ölrapande snubbe. Ginger duger nu – förut var hon en obehaglig fluga i Jasmins periferi.

Jasmin står för avskyvärd arrogans och förföriska överklasskonster (tänk Mickan i ”Solsidan) – men vinner ändå i Woodys hisnande balansakt en sorts sympati. Stackare, att behöva falla ända från himlen!
”Blue Jasmin” påminner åtminstone mig mer om ”Annie Hall” (1977) och ”Hannah och hennes systrar” (1986) än senare Woody Allen-komedier (kanske också för att han är tillbaka i USA efter diverse turistutflykter i europeiska storstäder). Utan att vara direkt något mästerstycke, förutom som exempel på lättsinnig filmisk anspråkslöshet.

Titeln klingar passande som en jazzlåt, någon av dem som Woody brukar spela på sin klarinett varje måndag på Café Carlyle i New York. En rolig, sorgsen, mänsklig och underbart dåraktig bakgrundsmelodi.