Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Undergångens poesi överlevde

Eftersom jorden inte gick under förra fredagen blev ”Världens sista diktsamling” inte världens sista diktsamling. Tur det. Så Vanja Olsson från Hofors fick se sin dikt i tryck.

Antologin ”Världens sista diktsamling” är ett ödesmättat initiativ av Tolvnitton förlag i samarbete med skrivarsajten poeter.se – med anledning av den famösa mayakalenderns slutdatum. Fast det är förstås inget som utgivarna egentligen tror på. Skulle vara risken för poesins undergång då.

”Men oavsett vilken teori man har så inspirerar tankarna till funderingar kring förändringsprocesser; något tar slut för att ge plats åt något annat”, säger Daniel Lyrstedt på Poeter.se.

Idén med diktsamlingen är att utmana poesin och läsaren inför de frågor som väcks när livet ställs på sin spets. Boken rymmer 169 dikter utvalda bland tusentals medverkande på poesisajten. Temat är metamorfos, formen strängt hållen och alla dikterna exakt 13 rader långa.

– Jag har aldrig tidigare ställt upp i en poesitävling eller försökt få någonting publicerat, men jag tyckte att temat var spännande; metamorfoser, världens undergång, det sätter fart på fantasin, berättar Vanja Olsson som dock publicerat dikter digitalt på webbplatsen poeter.se sedan 2006 under signaturen Vanja-Kristina.

– Jag omarbetade en dikt som jag skrev för länge sedan och valde att låta metamorfosen stå för ett slags andligt eller mänskligt uppvaknande. I dikten upptäcker en flicka; elev på en skola, liksom Columbus en helt ny kontinent, större och fastare än Amerika och tillsammans med sina klasskamrater blir hon erövrare av denna kontinent. Inspirationen fick jag från en målning av Peter Tillberg från 1972 (”Blir du lönsam lille vän?”).

Inte heller Vanja Olsson har mycket till övers för katastrofprofetior; ”det är ju också en ganska egocentrisk tanke att världen skulle gå under under just min livstid!”.

Antologin ”13.0.0.0.0. Världens sista diktsamling” (siffrorna anspelar på mayakalenderns slutdatum) är en häftad volym som kan beställas direkt från förlaget.

”Tolvnitton förlag hoppas innerligt på tolkningen att 21 december 2012 är slutet gällande människohandel och våld och början på att de stora resurserna istället riktas till att skapa hållbara mänskliga rättigheter och en jämlik värld”, säger vd Johanna Piper.

Här intill kan du läsa Vanja Olssons strofer som blev utvalda till boken.

BJ