Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Underhållande melankoli

Först grönska, sedan en gunga och en skola. Barndomsminnen fladdrar förbi som digitala diabilder på storbildsskärmen. Sedan tar poeten Jenny K Lundgren och tonsättaren Kirsti Øibakken Pedersen plats på den sparsmakat dekorerade scenen.

Första låten handlar om hur läraren krossade hennes drömmar och smärtan i Kirsti Øibakken Pedersens röst är svår att ta miste på. Jenny K Lundgrens suggestiva, inledande fraser sätter genast en melankolisk vinjett längs kanterna. Berättelserna som framförs under kvällen med sång och ord är självupplevda, överraskande och underhållande.

En favorit är den gamla, deprimerade kvinnan i Malmö som bara lever för att röka cigaretter och att vattna pelargoner på sin inglasade balkong, avskärmad från samtid och verklighet. Kvinnans smärta sjungs ut på ett övertygande vis av Kirsti Øibakken Pedersen som stapplar runt i en bedagad morgonrock med mantrat melankoli bland hyreshus. Det är svårt att inte se parallellerna till Viveka Seldahls kärlekskranka hemmafru i tv-serien "Hammarkullen".

I förhandsmaterialet stod det nästan som en varning, att "en gnutta humor kan förekomma". Det förekommer nog mer än en gnutta humor i föreställningen, men inte på det påklistrade viset. Snarare får publiken känna själv om man törs skratta åt de dråpliga scenerna, som ibland bär med sig en påtaglig känsla av igenkänning.

Duon skildrar också känslan av att inte bli sedd i relationer på ett ösigt och punkfeministiskt vis. Destruktiv vänskap framställer de genom en inspelad film i en övergiven industrilokal där ett ändlöst trummande mot tomma oljefat får illustrera den mentala påfrestningen när något meningsfullt till sist går sönder.

Jenny K Lundgren och Kirsti Øibakken Pedersen målar upp livet som kantat av besvikelser och frustration fast med en och annan oväntad vinstlott. Duon skildrar det med stor spännvidd, underliggande värme och smittande energi som är svår att värja sig mot. Det är svårt att inte vilja åka med.