Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung Vänsters Ida tillbaka på hemmaplan

/
  • lunchade på sin gamla skola. Ida Gabrielsson, förbundsordförande i Ung Vänster, är van att äta i skolmatsalar. Hon är ofta ute och träffar ungdomar och deltar i debatter. I går besökte hon Sandvikens gymnasieskola för en pratstund med elever. Med sig hade hon vännen Hanna Cederin.

Som förbundsordförande i Ung Vänster är Ida Gabrielsson ensam Sandvikenbo i den politiska eliten på riksplanet. I går träffade hon elever på sin hemort.

– Jag håller mig hyfsat uppdaterad om vad som händer här hemma, säger hon.

Annons

Ida Gabrielsson tvekar någon sekund innan hon tar steget in i matsalen på Sandvikens gymnasieskola.

– Det känns lite nervöst, som när man gick i skolan. Har man någon att sitta med?, förklarar hon med ett skratt.

Pratstund med engagerade

Men hon behöver inte vara orolig. En handfull elever, alla engagerade i Ung Vänster, har mött upp för en pratstund innan den politiska debatten senare på eftermiddagen.

Ida Gabrielsson säger att hon har hyfsad koll på de lokala frågorna. Även om hon numera är bosatt i Stockholm åker hon ofta till Sandviken för att träffa familjen.

Ungdomsfrågor

Ungdomars rätt till fasta jobb och egen bostad är frågor som hon själv tänker ta upp. Vinstutdelningsförbud för friskolor står också på agendan.

– Det är en fråga som vi är ensamma om att driva, säger Ida Gabrielsson som förklarar att hon inte vill ha ett stopp för friskolor. Däremot är hon emot att vinsten hamnar i utländska skatteparadis i stället för att komma eleverna till godo.

Hur stor politisk makt har du?

– Jag tycker inte att jag har så mycket inflytande. Det är svårt att komma ut. Valdebatten handlar inte om ”vanligt folk” utan de förmögna. Alla snackar om Rut när det finns jättemånga ungdomar som står utan jobb. Jag känner mig ganska maktlös.

Mer läsning

Annons