Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung Vänsters ordförande slutar

Fem och ett halvt år blev tillräckligt. Arbetarbladet kan i dag avslöja att Ida Gabrielsson slutar som ordförande för Ung Vänster.

– När man börjar känns sig trött är det bättre att någon annan tar över, säger 29-åringen som har suttit näst längst av alla förbundets ordföranden.

Ida Gabrielsson är hemma hos föräldrarna i Västanbyn och firar jul. Snövallarna är flera meter höga, Saik spelar annandagsbandy och Ung Vänsters kongress i Kristi himmelsfärdshelgen nästa år känns långt borta. Men Ida Gabrielsson har redan bestämt sig, den här gången tänker hon inte ställa upp för omval som ordförande.

– Jag fyller trettio år nästa år och känner att det är dags att göra något annat. Jag är glad och nöjd med vårt arbete och kommer att bli nostalgisk, men det känns ändå bra att sluta, säger hon.

När Ida Gabrielsson tog över som förbundsordförande för Ung Vänster i oktober 2005 hade hon varit distriktsordförande för Ung vänster i Gävleborg, vice förbundsordförande och ordförande för Ung vänsters feministiska utskott. Hon tycker att förbundet på den tiden var försvagat av interna motsättningar.

– Det var bråkigt och vi hade svårt att få ihop en förbundskänsla. Många respekterade inte beslut som vi hade fattat på kongressen. Man ska få tycka olika, men det är viktigt att gå åt samma håll tillsammans.

Därför hade hon en tydlig målsättning om att rusta upp organisationen och göra förbundet starkare när hon tillträdde.

Hur har du lyckats?

– Jag är självkritiskt lagd, men tycker att vi har gjort en stor skillnad. Vi har fler lokala klubbar än vad vi hade när jag tog över. Det är god stämning och en annan stabilitet, säger Ida Gabrielsson.

Men hon medger att jobbet många gånger har varit tungt med många resor runt om i landet. Hennes muskelsjukdom har gjort att hon flera gånger har fått ta in på vandrarhem när de andra har sovit i sovsalar.

– Det är jätteslitsamt, men jag gör hellre det här än är bara sjuk. Men när man känner sig trött varje gång man sätter sig på tåget och ska åka någonstans, då är det bättre att någon annan tar över.

Det verkar som att folk inom Vänsterpartiet tycker att hon har gjort ett gott jobb med ungdomsförbundet. I oktober i år utsågs hon att leda partiets framtidskommission som ska analysera valresultatet från i höstas och leverera idéer om vilken väg partiet ska gå. I arbetet ingår bland annat att undersöka vad medlemmarna vill ska bli bättre och att göra en politisk omvärldsanalys.

– Jag tycker att Vänsterpartiet måste ta ett större ansvar än tidigare. Vi kan inte vara det lilla obstinata vänsteralternativet i riksdagen, utan måste gå i bräschen och ta på oss ledartröjan.

Hon är inte speciellt imponerad av det rödgröna samarbetet i den senaste valrörelsen. Framför allt tror hon att väljarna inte efterfrågade ett alternativ som "apar efter" motståndaren.

– Vi måste våga få fram skillnaderna mellan vänster och höger igen, för de är enorma. Då kan man inte lägga sig på ungefär samma skattenivå som de andra för då har man inte råd att fixa jobb åt alla.

Ida Gabrielsson är nästan lika kritisk mot Socialdemokraterna och arbetarrörelsen som mot den sittande regeringen. Hon tycker att det ända sedan 90-talet har varit en uppgivenhet inom politiken.

– Man gav upp att använda politiken för att skapa jämlikhet och har helt låtit marknaden ta över och demokratin abdikera. Folk har vant sig vid att reformer i a-kassa och sjukförsäkring betyder försämringar. Nu är det en viktig uppgift för oss i arbetarrörelsen att ställa högre krav på politiken och förmedla att en förändring är på gång.

Det låter inte som att du tänker sluta med politik?

– Nej, men jag vet nog inte riktigt vad jag ska göra. Det viktigaste är att jag kan fortsätta vara aktiv och tillsammans med andra jobba mot orättvisorna. Jag skulle kanske kunna börja plugga eller bli butiksanställd igen.

Kan du tänka dig att ta över som partiledare?

– Nu har ju Lasse (Ohly) sagt att han ställer upp för omval (skratt). Men jag ska nog testa lite andra jobb innan jag blir partiledare.

Vem vill du se som din efterträdare i Ung Vänster?

– Jag har nog mina idéer, men de tänker jag ta med valberedningen och inte säga nu.