Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga flyr landet för att jaga jobb i Norge

/

Tiotusentals ungdomar flyr arbetslöshetens Sverige för jobb i Norge. Och hos norska arbetsgivare står svenskar högt i kurs.

Annons

I fjol fanns 62 000 svenskar registrerade hos de norska skattemyndigheterna. Fram till nyligen hade den siffran stigit till 76 000, ett tydligt mått på en kraftigt ökad svensk arbetskraftsinvandring i Norge.

– Det har varit en stor tillströmning av svenskar det senaste året, säger Yvonne Marzinke på norska arbetsförmedlingen till TT.

Och jobb finns, konstaterar hon och får medhåll av sin svenske kollega.

– Det finns bra möjligheter för ungdomar att få jobb i den norska servicesektorn, säger Arne Arvidsson, som jobbar med utlandsjobb hos den svenska arbetsförmedlingen.

 

Jobb där de norska arbetsgivarna eftersöker svenskar finns på restauranger och hotell, inom vården och barnomsorgen.

– Speciellt på barnskötare är det stor efterfrågan, säger Arne Arvidsson.
Men där krävs kunskaper i norska, enligt Yvonne Marzinke.

Även byggmarknaden väntas snart bli attraktiv för svensk arbetskraft igen, även om läget just nu är lite sämre till följd av krisen.

– Men den norska byggmarknaden vänder troligtvis upp snart, säger Arvidsson och får medhåll av Marzinke.

De östeuropeiska byggarbetarna har åkt hem och de svenska står högt i kurs bland arbetsgivarna, bland annat eftersom språket underlättar.

 

Norge har mycket tack vare sin olja klarat sig igenom krisen betydligt bättre än andra länder. Arbetslösheten ligger för närvarande på tre procent. I Sverige ligger den på åtta procent och är i kraftigt stigande. För ungdomar är det värst, runt var femte är arbetslös.

– Många ungdomar får sitt första jobb i Norge, säger Arvidsson.

Och ”svenskerne” är välkomna och populära bland norska arbetsgivare. Svenskarna är mer ambitiösa, eftersom arbetslösheten på hemmaplan är hög. Svenskarna är också servicemedvetna, lyder bedömningarna enligt Yvonne Marzinke.

– Svenskarna är attraktiva, fastslår hon.

 

Och att lönen är högre och skatten lägre än i Sverige försämrar inte drivkrafterna för alla de tiotusentals svenskarna att söka jobb i Norge.

Däremot varnar Marzinke alla lycksökare som vill till den norska oljeindustrin. Där krävs speciella kvalifikationer som de flesta inte har.

Enligt Arne Arvidsson är också den danska arbetsmarknaden hyfsad, även om Danmark drabbats på samma sätt av den djupa lågkonjunkturen som Sverige. Det finns även jobb för svenskar i Storbritannien, men där har krisen slagit betydligt hårdare.

Men någon risk för att en hel ungdomsgeneration försvinner utomlands i den svenska arbetslöshetens spår är det inte. ”Braindrain” är en myt, enligt Arne Arvidsson.

– 80–90 procent kommer tillbaka inom ett till fem år.

 

Mer läsning

Annons