Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga med engagemang

/
  • ”UNF” – Ungdomens nykterhetsförbund.

Berätta om er! 
– Vi är ungdomar som tycker alkohol är poänglöst och destruktivt. Vårt mål är en demokratisk och solidarisk värld fri från droger. Vi gör allt från att skapa drogfria miljöer till att påverka politiker genom att exempelvis demonstrera. 
Vad händer just nu?
– Vi har precis startat i Gävle. Det är lite olika saker på gång, till exempel ska vi affischera och ska samla in pengar till Världens barn. Dessutom är det snart dags för årsmöte.
Hur blir man aktiv?
– Man kan ta kontakt med mig! Jag är en av de drivande. Sen finns vi även på facebook. Årsmötet är 12 november. I dags­läget har vi har ingen lokal, men vi skickar ut info om vart vi ska ses på vår facebook-grupp.
Kontakt: 
www.unf.se
Elin larsson 0708892069
UNF Gävle på Facebook

På bilden: Elin Larsson, UNF.
  • ”DRA” – Djurrättsalliansen

Berätta om er! 
– Djurrättsalliansen är en rikstäckande djurrättsorganisation som nyligen startat i Gävle. Vi har bland annat bokbord, anordnar demonstrationer, delar ut flygblad med mera. De aktiva är vanliga människor som fått nog av allt djuren får utstå, och har bestämt sig för att göra något åt saken. Bara för att vi människor har makten att bestämma över de andra djuren – så ger det oss inte rätten.
Vad händer just nu? 
– Mest aktuellt är Mink­kampanjen, ”Sveket mot minkarna”, som ni säkert sett på tv.  Några andra områden som vi ständigt arbetar med är kött­industrin, djur på cirkus, djurförsök, SHAC-kampanjen, SMI-aporna, tidelag, Vego­mässan med mera. Vi arbetar också ständigt med att belysa dubbelmoralen i att respektera vissa djur, till exempel katter och hundar, medan man äter andra.
Hur blir man aktiv?
– Man kan komma på någon av våra möten. Vi brukar hålla till på Sjömanskyrkan.
Kontakt 
http://djurrattsalliansen.se
Djurrättsalliansen Gävle på Facebook.

På bilden: Kim Andersson, DRA.
  • ”UMR” – Ungdom mot rasism.

Ni har precis startat i Gävle. Berätta om er och vad ni sysslar med!
– Ungdom mot rasism är Sveriges största antirasistiska ungdomsförbund. Vi är en parti­politiskt och religiöst obunden organisation uppbyggd av lokalgrupper. Vi har utbildningar, kampanjer och värvar medlemmar. Vårt budskap är att vi vill ha mångfald och att alla är lika mycket värda, berättar Agnes Hedberg.
Varför tycker ni att det här är viktiga frågor?
– De är aktuella just nu eftersom Sverige­demokraterna kom in i riksdagen och eftersom rasismen och främlingsfientligheten ökar i samhället, säger  Agnes. 
De har nyligen haft sitt första möte. Det gick bra tycker de. 
–Vi peppade alla att sätta igång.
Hur kommer det sig att ni började engagera er politiskt? 
– Mest eftersom jag är uppvuxen i en liten by, där människor hade konstiga uppfattningar om folk från andra länder, säger Agnes.
Sofia Eriksson och Amanda Kujansuu började sin politiska bana tillsammans. 
– Vi ville förändra saker till det bättre. Det första vi gjorde var att vi gick och kollade in olika ungdomsförbund.  
Hur blir man aktiv hos er?
– Man kan titta förbi den 26 oktober. Då har vi en aktivitetsverksdag. Plats är inte bestämd  än, men det meddelar vi genom facebook, avslutar Amanda.

På bilden: Agnes Hedberg, Amanda Kujansuu och Sofia Eriksson.
Foto: Johan Björklund

Valtiderna är över och man skulle kunna tro att den politiska debatten skulle tystna. Att vi har fyra lugna år framför oss, men engagemanget har exploderat runt om i landet.

Annons

Just nu sker massor av olika demonstrationer, manifestationer, aktioner. Allt handlar inte om partipolitik, samhället förändras även underifrån.
I veckans prima får vi möta ungdomar som arbetar för att förändra samhället utan att använda sig av partier.

Klicka på bilden till höger för att se de som Prima träffat.

Text
Ida Gauffin

ida.gauffin@skola.gavle.se

Sara Samuelsson
sara.samuelsson@skola.gavle.se

Lotta Forssblad
lotta.forssblad@skola.gavle.se

Mer läsning

Annons