Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga nobbar konfirmationen

Under sommaren har många av landets fjortonåringar fått hem inbjudningar i brevlådan. Roliga upplevelser och betydelsefulla samtal utlovas när Svenska kyrkan bjuder in till konfirmation. Ändå är det allt färre som tackar ja.

Annons

Kurvan över andelen unga som väljer att konfirmera sig har pekat nedåt sedan mitten av 80-talet. Då konfirmerades över 70 procent av alla femtonåringar medan motsvarande siffra i dag är 34 procent.


Framöver väntar mindre ungdomskullar och vänder inte trenden innebär det en dramatisk minskning av antalet konfirmander. Det oroar Lena Olsson Fogelberg som är präst och leder ett arbete kring Svenska kyrkans barn- och ungdomsverksamhet. Hon tror att det behövs ytterligare information.
– Tidigare hörde det till normen att alla skulle konfirmera sig. Då behövdes inte så mycket information men samhället har förändrats. Att konfirmera sig är i dag ett mer aktivt val, säger hon.


Att mer än var tredje femtonåring trots allt väljer att konfirmera sig beror mer på sociala än på religiösa faktorer. Enligt en undersökning som Svenska kyrkan lät göra förra året var det främst möjligheten att träffa nya vänner och åka på läger som lockade konfirmander. Och presenterna.

Mer läsning

Annons