Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga och arbetsgivare snackade jobb

Hur ska vi lösa ungdomsarbetslösheten? Det var huvudfrågan när Släpp in framtiden bjöd in till diskussion.

– Inventera dina nätverk. Kommer du direkt från skolan kan du ange dina lärare eller tränare inom din idrottsförening som referenser när du söker jobb, föreslog Veronica Magnusson, konsultchef på Proffice.

På måndagen träffades arbetsgivare, politiker och arbetssökande ungdomar på Waynes Coffee över en fika för att diskutera vad som behöver göras för att få in fler unga på arbetsmarknaden.

I en av diskussionsgrupperna satt Anita Bjurström, personalchef på omvårdnad i Gävle och pratade med Ida Björlinder och Sara Jonsson, båda 19 år och arbetssökande.

Personligt brev

– Jag föredrar att få ett personligt brev än ett massutskick, det visar att man har ansträngt sig. Berätta vem du är, vad du har för intressen och det finns inget som hindrar att man tar personlig kontakt. Om man inte har jobbat tidigare så kanske man har rest, sålt biljetter på Läkerol Arena eller gjort något annat som visar att man tagit mycket eget ansvar, tipsade hon.

– Och läs på om organisationen som du söker jobb hos.

Tog till sig råden

Ida Björlinder som helst vill ha ett socialt yrke, gärna i butik, tog till sig av råden.

– Jag tycker att det var jätteskönt att kunna prata med arbetsgivare så här. Jag är så nojig över mitt CV och vilken bild de ska få av mig.

Anita Bjurström i sin tur passade på att fråga vad unga vill ha från en arbetsgivare.

– Jag vill veta hur vi ska få unga att vilja jobba inom omvårdnad. Det här är ett ypperligt tillfälle för mig att stämma av. Lönen är förstås viktig men också möjligheten att utvecklas.

Gabriella Brandon Cox jobbar som elevcoach och var där för att lyssna och delta i diskussionen.

– Jag brinner för de här frågorna. Vuxna behöver bli bättre på att stötta unga. Många unga är rädda för att göra bort sig, de kan vara kaxiga på ytan men när det kommer till kritan är de osäkra. De behöver vägledning. Unga har dessutom ofta mer kunskaper än vad de inser.

I dag i Sandviken

I dag klockan 16 hålls ett diskussionsmöte på Selmas kök & café i Sandviken.

Fotnot: Släpp in framtiden är ett projekt om ungdomsarbetslösheten i Gästrikland. Bakom projektet står LO, TCO, Svenskt Näringsliv och Arbetarbladet.