Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unga vuxna bör betala hemma

Allt fler unga vuxna bor kvar hemma hos föräldrarna, men långt ifrån alla betalar för sig. Barnen måste vara medvetna om vad de kostar, även om de inte behöver betala, tycker privatekonomen Ingela Gabrielsson.

”Det bästa med mamma är att hon är snäll och ger mig saker” säger 20-åriga Tim-Joel Bergman i SVT:s dokusåpa Ung och bortskämd, där unga vuxna som är vana att få allt de pekar på av sina föräldrar ska lära sig att klara sig själva.

Karaktärerna i Ung och bortskämd må vara karikatyrer, de är inte representativa för allmänheten. Men när deras föräldrar säger att de vill att ungdomarna ska få fortsätta vara barn så länge som möjligt gör de dem en björntjänst, tycker Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
– Om man inte lär dem ta ansvar finns det en risk att de inte förstår kraven som kommer att ställas på dem. Föräldrarna måste fostra sina barn till att bli självständiga individer som tar ansvar.

Hälften betalar
Antalet unga vuxna som bor hemma stiger, enligt siffror från Nordea. 25 procent av 18- till 21-åringarna bor med föräldrarna, för tre år sen var den siffran 20 procent. Och av alla dessa ungdomar är det bara hälften som betalar för sig.
– Det är inte säkert att alla borde betala, men de borde i alla fall prata om det hemma, säger Ingela Gabrielsson. Hon tror att många föräldrar tycker att det är jobbigt att ens ta upp ämnet eftersom det riskerar att leda till konflikter.

Hur mycket man ska betala är upp till varje familj att avgöra. En 20-årig man som bor hemma kostar runt 4 000 kronor i månaden. Men det viktigaste är inte att han ska betala allt det, om det inte behövs för familjeekonomin, tycker Ingela Gabrielsson.
– Det viktiga är egentligen att barnen är medvetna om vad de kostar.

Spara i smyg
Men tjänar man pengar bör man bidra till hushållsekonomin, tycker Ingela Gabrielsson.
– Jag vet föräldrar som i smyg har satt undan pengarna ungdomarna ger dem varje månad till en grundplåt som barnet får när han eller hon flyttar hemifrån. Behövs inte pengarna i hushållsekonomin kan det vara ett smart sätt att spara.

Men om man som förälder vill vara schysst, man kanske har gott om pengar medan barnet har en låg lön – är det fel då att bjussa lite?
– Det behöver det inte vara. Man får hitta en modell som passar familjen. Den som är arbetslös eller har låg lön kan bidra på annat sätt till hushållet, kanske genom att hjälpa till med hushållsarbetet och ta ett vuxenansvar där.


Anna Bratt/TT Spektra