Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar berättar om oskuldskontroller

Det händer att ungdomar vänder sig till ungdomsmottagningen och berättar att de blivit utsatta för oskuldskontroller.
Ofta är det en person i familjens närhet som utfört undersökningen.
– Jag skulle inte säga att det är vanligt – men det händer, säger Ingela Tunlind Öhman, barnmorska på ungdomsmottagningen i Gävle.

Kalla fakta kunde i tisdags avslöja att unga tjejer tvingas genomgå oskuldskontroller på svenska hälsocentraler.

Barnmorskan Ingela Tunlind Öhman jobbar på ungdomsmottagningen i Gävle. Hon säger att sådana kontroller inte görs inom vården i Gävle. Men att det händer att unga tjejer kommer till mottagningen och berättar att de genomgått en oskuldskontroll.

– Oftast kommer de hit i något annat syfte – men senare kan det krypa fram att tjejerna ska gifta sig och har blivit undersökta. Oftast är det någon i familjen eller vänskapskretsen som undersöker dem. Men det är ingenting som sker här inom vården, säger Ingela Tunlind Öhman.

Polisen: I en hederskultur är alla offer.

Hon vill poängtera att man på ungdomsmottagningen vill vara tydlig med att mödomshinnan är en myt – och något som inte finns.

– Det finns ingen hinna. Då skulle man inte kunna få ut mensen – det är viktigt att veta. Det finns ingen hinna som spricker, säger hon.

Hon berättar att man inte kan förlora oskulden av att till exempel cykla eller av att en annan person rör en. I själva verket vill man på ungdomsmottagningen inte ens använda begreppet oskuld.

– Vi pratar om att man har haft sex eller inte. Och det är inte något som någon annan kan se – och det är absolut inget som man kan titta på genom en gynundersökning, säger Ingela Tunlind Öhman.

Hon säger att ungdomar som av någon anledning far illa eller mår dåligt kan vända sig till ungdomsmottagningen för att få stöd och hjälp.

Hon berättar att det händer att ungdomar kommer till mottagningen och berättar att livet begränsas av olika regler som familjen satt upp.

– Vi har erfarenhet av att träffa mycket ungdomar. Och kan vi inte hjälpa så kan vi hänvisa vidare till någon som kan det. Och vi utför inga kontroller eller undersöker någon mot någons vilja.