Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar debatterade om framtiden

Ungdomsarbetslösheten var den stora frågan som debatten kretsade kring när de politiska ungdomsförbunden drabbade samman på Berggrenska gården i går.

– Spännande, kul med unga som debatterar för oss unga, säger 22-åriga Ellinor Eriksson som satt i publiken.

”Släpp in framtiden” är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO, TCO och Arbetarbladet och i går bjöds ungdomar in för att ställa representanterna från de politiska ungdomsförbunden mot väggen.

– Ett bra initiativ. Spännande debatter, sade vänsterkillen Björn Andersson som ändå tyckte att högersidan hördes mest.

Och visst var den högra sidan av bordet med de fyra allianspartiernas ungdomsförbund något mer aktiva.

– Satsa på lärlingsplatser och halverade ingångslöner för att släppa in ungdomar på arbetsmarknaden, var både Liberala ungdomsförbundets Matilda Sundquist Boox och Centerpartiets ungdomsförbunds Henrik Björkman överens om.

– Lagen om anställningsskydd (Las) är ett stort problem för oss ungdomar, konstaterade KDU-representanten Steven Crosson.

Annan syn på Las

På andra sidan bordet var synen på Las en helt annan.

– Las är en trygghet för ungdomar, kontrade Patrik Lundqvist från SSU och slog ett slag för att satsa på fler jobb inom den offentliga sektorn.

– Vi behöver fler jobb i den offentliga sektorn. Fler undersköterskor, sjuksköterskor och läkare, krävde Rafael Czeszejko från Ung vänster.

– Satsa på klimatsmarta jobb, uppmanade Ylva Lundkvist från Miljöpartiets ungdomsförbund.

Den enda som fick applåder var LO:s Viktor Rasjö.

– Lika lön för lika arbete, ungdomar ska inte diskrimineras, sade han apropå förslaget om halverade ingångslöner för ungdomar.

I panelen satt också två förstagångsväljare – Hanna Flach och Elina Brynk, båda 18 år – som gav sin syn på ungdomsarbetslösheten i länet.

– Många ungdomar säger: ”Det finns inga jobb”, men de har fel attityd. Man måste ut och söka jobben, man kan inte sitta hemma och vänta på att jobben ska dyka upp framför näsan, konstaterade Hanna Flach som har jobbat extra under hela gymnasietiden.

– Man pratar ofta om ungdomar som framtiden, men vi är nuet också, och det har vi varit i kväll, konstaterade Ellinor Eriksson i publiken.