Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar får de äldre att leva upp

Selggrensgårdens sommarkafé är mycket uppskattat och alltid välbesökt.
Det drivs av sommarjobbande ungdomar som sätter guldkant på de äldres vardag.
– Huset blommar upp och lever när de är här, säger Carina Delin, verksamhetschef.

Annons

Klockan har slagit 13.30 och ungdomarna på Selggrensgården dukar fram sitt hembakade fika under den stora salens kristallkronor. Alla är samlade. Det dagliga sommarkaféet vill ingen missa.

– Det är jättetrevligt att ha dem här! Ungdomarna är så vänliga. Sen är det nog också lyckosamt för dem att få bra arbetsträning, säger Ingegerd Eriksson, 85 år.

Sandra Öster är 17 år och läser Teknikprogrammet på Polhemskolan. Hon var till en början tveksam till sommarjobbet på äldreboendet.

– Man ropade inte "yes" direkt. Men nu är det faktiskt jättekul. Jag visste inte att vi skulle få baka varje dag, säger Sandra Öster, som tillsammans med de sex andra sommarjobbarna stått i köket sedan tidigt i morse för att få allt klart.

Sommarjobbet har blivit betydligt mer aktivt än vad hon och den nyblivna kompisen Madeleine Troedsson, 19 år, först trodde.

– Vi är unga och starka fortfarande så vi kan göra allt möjligt. Gå på promenader, umgås och hitta på saker med de äldre, säger hon.

De kommunala sommarjobben för skolungdomar är begränsade till två veckor per elev och indelade i fyra perioder under sommaren.

Totalt jobbar 28 ungdomar på Selggrensgården i sommar.

– De första dagarna är de lite blyga och tystlåtna. Ingen känner varandra. Sen är det alltid någon som kliver fram och tar ett ledarskap. För den här gruppen är det bara tredje dagen – kom tillbaka nästa fredag, då äger de stället, säger Carina Delin, verksamhetschef på Selggrensgården.

Hon är oerhört tacksam över det arbete som ungdomarna gör på boendet.

– De kommer hit med ny energi, nya idéer och friska ögon. I år har vi haft några blivande stylister här som har fixat ögonbryn och naglar på tanterna. Förra året tog några med sig en tant rakt ut i blåbärsskogen. Hon kom tillbaka med blåa fingrar och strålade av lycka, berättar Carina Delin.

För många blir det första mötet med dementa och kanske med äldre över huvud taget. Vissa har fått sin bild av hur det är att jobba på ett äldreboende omprövad.

– Vi har haft flera som kommit tillbaka något år senare och fått ett riktigt sommarvikariat. De har trivts så bra och bestämt sig för att bli undersköterskor, säger Carina Delin.