Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar får hjälp med sina problem på nätet

Nu kan du som är ung få svar på dina frågor om hälsa, sex och relationer på nätet.
Ungdomsmottagningen i Gävle är en av åtta i Sverige som kommer att svara på frågor i en riksomfattande ungdomssatsning.
Svaren samlas sedan i en stor databas som alla får tillgång till på hemsidan.

Regeringen har satsat 18,5 miljoner kronor på att tillsammans med Sveriges kommuner och landsting starta en internetbaserad ungdomsmottagning.

I Gävle har man sedan tidigare en hemsida där ungdomar kan gå in och ställa frågor direkt till barnmorskorna och kuratorerna.

– Det unika med det här är att det är en landsomfattande satsning där vi kommer att få en stark svarsbank. Nätet är en plats där ungdomar rör sig i dag, säger Reidar Kanth, vårdenhetschef för barn- och ungdomshälsovården i Gävle.

Sex personer, hälften kuratorer hälften barnmorskor, kommer att svara på frågor. I Gävle har man i uppdrag att svara på 10 mejlfrågor om dagen, sammanlagt 50 stycken i veckan. Den som frågar ska få svar inom en vecka.

– Tanken är att vi ska nå de ungdomar som kanske inte vågar komma hit, säger kuratorn Yvonne Wejbro som märker att nedstämdhet och bråk i familjen är ökande problem.

Innan svaren publiceras på hemsidan granskas de centralt. Därför har de anställda i Gävle under två heldagar utbildats i kritiskt skrivande.

– Det är viktigt att ha en känsla för ungdomsspråket och att man är tydlig, säger Reidar Kanth.

 

Fotnot: den nya hemsidan är www.umo.se