Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar ratar nyktert alternativ

Ungdomarna i Sandviken ser ut att nobba det drogfria arrangemanget med innebandy och konserter på valborg.

– Vi är förvånade och oroliga. Det här ger ingen bra magkänsla, säger fritidsledaren Jonas Jerfström.

Valborg är tillsammans med skolavslutningen och halloween den helg då flest ungdomar brukar alkoholdebutera.

I Sandviken har man under de senaste åren tacklat ungdomarnas festande på två fronter under högriskhelgerna: ett stort, drogfritt arrangemang och mycket vuxennärvaro i de miljöer där de som väljer att inte vara nyktra håller till.

– Det har varit mycket framgångsrikt. Från att det tidigare varit rena slagfälten under de här tre kvällarna har det under de senaste åren nästan inte varit någon fylla alls, säger Jonas Jerfström, fritidledare på ungdomsgården Zenit.

Innebandy kan ställas in

Men inför årets drogfria alternativ på Jernvallen med stor innebandyturnering och tre konserter är antalet förhandsanmälda så lågt att arrangörerna nu kan tvingas ställa in innebandyn och planera om för mindre konserter i Söderskolans lokaler.

– Vi har varit ute i skolorna och marknadsfört arrangemanget men bara fått sex anmälda lag. Det gör oss förvånade och oroliga. Det vete gudarna vad som är på gång. Magkänslan är inte bra.

Arrangörerna av det drogfria alternativet har nu förlängt anmälningstiden för innebandyturneringen till torsdag eftermiddag.

– Vi gör ett sista försök och hoppas på draghjälp av föräldrarna. Ibland kan det ju vara så att ungdomarna säger hemma att de ska göra en sak och sedan planerar för någonting annat, säger Jonas Jerfström.

Vuxennärvaro viktigt

Även Lotta Åberg, kommunens vikarierande drogförebyggare, är förvånad över att det drogfria alternativet plötsligt blivit så ointressant.

– Jag vet inte hur man ska tolka det och vad ungdomarna planerar att göra i stället.

Vuxennärvaron på valborg blir nu ännu viktigare. Polisen och socialtjänsten kommer att ha personal ute hela natten. Två föreningar ställer dessutom upp med ”vuxenvandring” enligt ett avtal med kultur- och fritidsnämndens föreningsenhet.

– Beredskapen är mycket god, säger Hans Nilsson på föreningsenheten.

Även han är dock bekymrad över att intresset är så dåligt för det drogfria arrangemanget.

– Alla erfarenheter visar att bästa arbetssättet inför den här typen av helger är att erbjuda ett bra nyktert alternativ.