Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar slängs ut från längre teknikutbildningar

Ungdomar under 25 år i pågående längre utbildningar betalade av Ams sparkas ut.

Trots befarad massarbetslöshet finns inte några regeländringar planerade.

– Vi skriker hur mycket som helst om det men ingenting hjälper, säger Caroline Eriksson.

När Caroline Eriksson, Johanna Nilsen och Inger Lindell i höstas fick besked om att de inte får gå klart sina Ams-betalde utbildningar till CNC-operatörer, fanns en lågkonjunktur som ett orosmoln på horisonten, men arbetsmarknaden var ändå relativt god.

Nu, några månader senare – och efter jättevarslet av 900 anställda på Sandvik – är läget på arbetsmarknaden betydligt dystrare.

Vid årsskiftet får de lämna utbildningen på Sandvikens Teknikutbildning, eftersom de är under 25 år och regeringen har valt att satsa på äldre, med följden att ungdomar endast kan få utbildningar på 2–4 månader.

För Caroline, Johanna och Inger betyder det att den tid och energi som de har lagt ner på sin utbildning går om intet. I stället för ett hägrande jobb väntar nu en befarad arbetslöshet.

– Hur kan de kasta bort så mycket pengar? frågar de sig.

På lokal nivå finns det hos Ams en vilja att påbörjade utbildningar ska få avslutas, men de hänvisar till centralt fattade beslut.

Direktiv från regeringen gör att Ams måste avbryta längre utbildningar, om det inte finns särskilda skäl att fortsätta. Den globala ekonomiska krisen, med arbetslöshetssiffror som inom något år befaras bli tvåsiffriga, har inte fått regeringen att tänka om. Åtminstone inte i konkreta termer.

– Oavsett regering anpassas Arbetsförmedlingens möjligheter efter arbetsmarknadsläget, och i nuläget tror jag att ungdomsfrågor kommer att hamna i fokus, säger Eva Vestlund vid Ams i Stockholm.

– Jag kan inte säga det, jag vet inte, säger Eva Vestlund.