Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar sviker partierna

På 1970-talet hade det socialdemokratiska ungdomsförbundet omkring 60 000 medlemmar. I alla fall enligt officiella siffror. Kring 2000 hade antalet medlemmar minskar till 23 000. I dag består SSU blott av cirka 2 000 betalande medlemmar.

Snacka om kris, men i många stycken en inte helt överraskande utveckling. Tiderna förändras medan de politiska ungdomsorganisationerna lever kvar i gamla hjulspår. Det gäller inte bara SSU utan även övriga politiska ungdomsförbund.

Vad socialdemokraterna missat är att ungdomar vill att något ska hända i ett engagemang. De har svårt för det långbänkande som blivit så vanligt i våra politiska församlingar. Då vänder de sig hellre till enfrågerörelser som på ett skarpare sätt kan driva ett engagemang.

Kommunfullmäktigeförsamlingar, för att ta ett exempel, är mestadels transportkompanier där man som ung helst ska hålla tyst och rösta enligt partilinjen. Då är det svårt att driva på och få gehör för sina egna frågor. Slår man huvudet i väggen alltför många gånger är det inte märkligt att man slutligen tröttnar. I stället för att fortsätta vara röstboskap hoppar man av. Det är inte förvånande att det är de unga och nyvalda som hoppat av framför allt kommunpolitiken efter valet 2006, och avhoppen har drabbat alla partier.

I grunden är det allmänpolitiska intresset sannolikt starkare hos dagens ungdomar än hos tidigare ungdomsgenerationer. Inte så märkligt mot bakgrund av att informationsutbudet är mångdubbelt större än förr.

Ungdomar reser utomlands mer än någonsin. Internet gör att det går att koppla upp sig till information var helst den finns. Världen har krympt liksom, men också viljan att engagera sig partipolitiskt.

I en ungdomsgeneration finns alla kategorier av åsikter och människor representerade. Från dem som har ett starkt och intensivt samhällsengagemang till dem som inte bryr sig. Så har det alltid varit. Den förändring vi ser i dag är att allt fler unga ställer sig vid sidan om de traditionella politiska partierna.

De etablerade partierna har svårt att hänga med i de frågor som berör ungdomarna; jobben, tryggheten, solidariteten och rättvisan. Ord med riktigt innehåll för många unga.

Därför är det nödvändigt att partierna släpper fram de unga på ett bättre sätt än vad som sker i dag. Ge dem chansen, lyssna och delegera både makt och ansvar. Tidigt.

När de politiska beslutsfattarna mestadels synes bestå av medelålders lätt överviktiga män, som alltid vet bäst och som dessutom har svårt att lyssna, är det hög tid att börja tänka i nya banor. Låt unga få driva sina frågor, så att det ger resultat. Glöm för guds skull att det inte alltid är så hela det ideologiska paketet fungerar för den som är ung och som vill påverka.

Sexistiskt. Allt mer sexistisk reklam fälls av Näringslivets råd mot könsdiskriminerande reklam. Förra året var det omkring 70 annonser som fick anmärkningar. Motsvarande siffra 2007 var 50. Det är utmärkt att övertrampen beivras och att annonsörerna hängs ut.

VM-miss. Tyvärr missade småkronorna VM-guldet, men Brynäs målvakt Jacob Markström utsågs till turneringens bäste målvakt. Detta av turneringsdirektoratet. Det var han väl värd. Han om någon låg bakom kronornas silver, men visst hade ett guld smakat gott.