Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomarna utskrivna efter överdos


(Uppdaterad tisdag 10.20) De två ungdomarna vårdades på sjukhus under måndagen, men på tisdagsförmiddagen kom besked att båda skrivits ut.

De två unga männen, 16 och 19 år, lades in på Gävle sjukhus efter en överdos av drogen spice. På måndagseftermiddagen kunde en av dem skrivas ut, och senare samma dag skrevs även den andra mannen ut från sjukhuset.

Det var vid 03.38 på söndagens morgon som larmet kom in till SOS alarm om att två pojkar 16 och 19 år gamla, mådde väldigt dåligt vid Vasaskolan. 16-åringen ska ha slutat andas och skickades till akuten där han sövdes ned och vårdades med respirator.

De båda var inlagda på vårdavdelning på Gävle sjukhus där de vårdades för allvarliga skador. Den ene av dem kommer från östra Gästrikland, medan den andre är hemmahörande utanför länet.

Läkaren Erik Lindeman, specialist på drogen spice på Giftinformationscentralen kan inte uttala sig i det specifikt men berättar att det var ett ovanligt fall.

– Det är sällsynt att en så ung person förlorar medvetandet av en spiceöverdos, säger han.

Generellt sövs allvarligt påverkade personer ned på sjukhuset, av säkerhetsskäl.

– En såkallad snedtändning av spice kan göra personen både förvirrad och våldsam. Man söver ned dem för att de inte ska utgöra en fara för personen själv eller omgivningen, säger han.

Vanligtvis tar det ett par dygn innan ruset efter överdosen lämnat kroppen, men det beror på individen och vilken spiceblandning det rör sig om. När ruset lämnat kroppen kan man oftast åka hem från sjukhuset. Och pojkarna kunde alltså lämna sjukhuset under måndagen.

– Samtidigt vet vi inte exakt hur spice skadar kroppen, vilket gör det väldigt farligt. I USA har det funnits fall av förgiftning av njurarna vilket krävde dialys, säger Erik Lindeman.

Två spicemissbrukare uttalade sig i Dalarnas tidningar om hur det påverkar kroppen. Det långvariga missbruket ledde till känselbortfall i kroppen, dåligt humör, "toksvettningar", vanföreställningar och hallucinationer.

– Jag fick så ont i mina knän, som blev blåsvarta av dålig blodcirkulation. Jag blev rädd för att jag skulle tvingas amputera benen, berättar "Anna".

Minnet påverkas också i hög grad, enligt missbrukaren "Mattias".

– Man blir som en zombie, sluddrar i talet, får röda ögon och påsar under ögonen. Jag fick röda prickar som kliade, säger han.