Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomarna visar vägen

Jag måste bara få skriva och tacka för en fantastisk kväll på Sjömanskyrkan till förmån för de hemlösa i Gävle med Ria i spetsen, ordnad av en förening som kallar sig Kulturkaos.

Min man och jag såg mer eller mindre av en slump en liten affisch på dörren till Rias secondhand om evenemanget och eftersom vi var i Gävle bestämde vi oss för att stanna kvar för att gå och titta en stund. Många av deltagarna kom ju från vår hemkommun, Älvkarleby. Den stunden blev tre timmar och ett minne för livet.

Här hade tre ungdomar, så fort de förstod att det inte skulle ordnas någon konsert på Spegeln i år, samlat sina vänner för att gratis avsätta tid och energi för att underhålla oss och samtidigt samla ihop pengar för att göra livet lite mer meningsfullt för dem som inte ens har en egen bostad, i Gävle, år 2008! Snacka om kulturell allemansrätt.

Precis så här ska det fungera. Musikhuset fylldes av de mest olika stilar och konstformer och tillsammans bildade de underhållning på så hög nivå att Bengt Söderhäll som var ”kom-fram-och-sägare” drog paralleller med underhållning i de stora världsstäderna Paris, Berlin och New York, men vi befann oss faktiskt i Gävle en helt vanlig lördag mellan fem och åtta på kvällen.

Dagen efter läser jag i båda lokaltidningarna om evenemanget som fick stort utrymme i bägge, men vem stod det mest om då? Ja, Rolf Lassgård, naturligtvis och inget ont sagt om honom. Han gjorde ett proffsigt uppträdande och läste ur boken ”Morbror Anders” av Molly Johnsson. Men alla de andra medverkande då, alla ungdomar som slitit för att få till stånd denna fantastiska kväll? Varför fick inte alla de ett omnämnande?

Och var någonstans var alla kulturintresserade representanter som arbetat både för och emot Gävles ansökan om ett kulturhuvudstadsår?

Om man kan arrangera sådan här högklassig underhållning gratis, vad hade vi då inte kunnat få för 100 miljoner?

En stor eloge till Elin, Marie och Jimmy som tog initiativet till denna kväll och ett jättetack till alla medverkande. Jag är otroligt imponerad av vilka fantastiskt duktiga, modiga, personliga och begåvade talanger det finns i vår närhet.

Marie Kjerrman

Skutskär

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel