Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomsgården håller öppet under juldagarna

Julen är en mysig familjehögtid för många, men inte för alla. Ungdomsgården Centrum i Sandviken provar i år med att ha öppet alla juldagarna, där kan ungdomar spela spel, titta på Kalle Anka, äta gröt eller bara vara.

Kön ringlade lång redan dan före dan före dopparedan utanför Ungdomsgården Centrum – UC, i Sandviken innan öppning. Ungdomar som vill träffas, spela spel, pyssla inför julen eller bara ha någonstans att vara och umgås är många.

I år har ungdomsgården även öppet på julafton vilket är en ny satsning.

– Många ser julen som en familjehögtid när alla är hemma och har det mysigt, men det är inte så för alla. Vi känner våra ungdomar rätt bra och vi känner att det finns ett behov hos dem av att ha någonstans att gå på julen. Sen är det inte alla som firar jul heller, säger Åsa Wallgren, ungdomsledare.

Under juldagarna är öppettiderna mellan 15.30 till 18.30, förutom på julafton när de öppnar klockan 15.00 när Kalle Anka börjar. Alla som kommer blir bjudna på tomtegröt och pyssel och spel finns att sysselsätta sig med.

– Jag är helt övertygad om att det kommer ett gäng på julafton, både svenska och invandrarungdomar. Julen är tuff för en del ungdomar, ofta kan det bli en del alkohol inblandat och det är ju inte riktigt julstämning. Ungdomsgården finns som en plats man kan fly undan till, här finns också personal man kan prata med, säger Åsa Wallgren.

En vanlig dag brukar det vara runt 40 ungdomar på ungdomsgården, det är blandat killar och tjejer och åldrarna varierar från 12 år upp till 18 år.

Alexander Kolev, 15 år från Vallhov i Sandviken, kommer till UC nästan varje dag det är öppet. Han kommer främst för att spela spel och träffa kompisar. På julafton ska han vara hemma men han tycker att det är bra att det är öppet på UC.

– Det är ju bra för dom som inte firar jul hemma, eller dom som inte vill vara hemma, säger Alexander Kolev.

Rodi Hassan, 15 år, håller mest till i danssalen där han övar breakdance tillsammans med ett gäng ungdomar och ungdomsledaren Ibrahima Diouf. Hans familj firar inte jul, därför tycker han att det är bra att ungdomsgården är öppen.

– Jag ska hit på julafton och träna dans, det är kul att vara här. Man kan aldrig träna för mycket, säger Rodi Hassan.