Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomsjobb försvinner med rödgrönt förslag

De rödgröna kommer att avskaffa regeringens arbetsgivaravgiftssänkning för unga om de tar makten efter valet. Det skulle innebära ett hårt slag mot landets små och medelstora företag, och i förlängningen mot alla ungdomar som arbetar på dessa företag.
Varför, i en tid av lågkonjunktur, vill oppositionen rikta ett hugg i ryggen på den spirande tjänstesektorn? Och varför, i en tid när 150 000-200 000 unga går utan jobb, vill de avskaffa en av få åtgärder som effektivt stärker ungdomars ställning på arbetsmarknaden?
De rödgrönas politik skulle innebär en generell höjning av den totala arbetsgivaravgiften för unga från 15,5 procent till drygt 31 procent. Givet en lön på 20 000 kronor i månaden blir kostnadsökningen 38 200 kronor per år och ungdom. Istället vill vänsterblocket införa en ny rabatt på lönesummor upp till 900 000.
Den sammantagna effekten av dessa två förslag skulle bli kraftigt ökade kostnader för svenska företag under både 2011 och 2012. Undantaget är företag med en enda anställd ungdom, som skulle tjäna något på förslagen under 2012 – men inte under 2011.
De flesta små och medelstora företag, eget, arbetar med små marginaler. Kostnadsökningar i den här storleksordningen skulle ofrånkomligen leda till både personalminskningar och nedläggningar.
Anställda i alla åldersgrupper skulle drabbas, men framförallt ungdomar. Exakt hur många som skulle göras arbetslösa om oppositionens förslag blev verklighet är svårt att säga. Men drygt 330 000 unga mellan 15 och 24 år arbetar idag i privat sektor. Ytterligare 12 700 i samma ålderspann är egna företagare. Och oppositionen vill höja de generella arbetsgivaravgifterna för personer upp till 26 år, alltså en ännu större grupp. Att tiotusentals ungdomsjobb står på spel är alltså ingen överdrift.
Jobben är en viktig fråga inför valet, det är alla riksdagspartier överens om. Särskilt angeläget är det att få bukt med den skenande ungdomsarbetslösheten. Men politiska åtgärder måste vara förankrade i verkligheten. Och tyvärr är det är uppenbart att de rödgröna inte förstår de praktiska konsekvenserna av sina förslag.
Arbetstagarnas möjligheter att få ett jobb börjar med företagens möjligheter att anställa. Det enkla sambandet måste vara utgångspunkten för all framgångsrik arbetsmarknadspolitik. Det handlar om att få till stånd progressiva, generella och framsynta förändringar, som hjälper företag att växa och utvecklas på sikt.
Vårt företag, Vendator, är en stor arbetsgivare i Hofors och jag är stolt över att vi kan ge många unga ett steg in i arbetsmarknaden. Varför vill oppositionen avskaffa en av de få av regeringens reformer, som faktiskt har den effekten?


Mats Frid VD Vendator
mats.frid@vendator.se