Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungerska läkarepå Storvikshälsocentral

Nu börjar två ungerska familjeläkare på hälsocentralen i Storvik.


Men än så länge


handleds de bara och
de
har

dåliga kunskaper

i svenska.


Tanken är att de sedan ska jobba
någonstans
i Gästrikland för att minska läkarbristen.

Arbetarbladet har i flera artiklar skrivit om hur landstinget importerar europeiska läkare eftersom läkarbristen är stor. Nu har två läkare från Ungern börjat på hälsocentralen i Storvik, där de ska handledas och deras kunskaper utvärderas.

– Det kräver mycket handledning, säger Angelica Högberg som är chef för hälsocentralen.

18 läkare från Ungern kom i början av veckan till landstinget Gävleborg, varav sex är allmänläkare. Två av dem går alltså till Gästrikland och Storvik, resten till Hälsingland.

De två manliga läkarna på hälsocentralen i Storvik är familjeläkare med tio års erfarenhet från hemlandet. De har läst svenska i tre och en halv månad, och ska nu gå bredvid ordinarie läkare som handleder och utvärderar deras kunskaper.

Att det blev just hälsocentralen i Storvik beror på att de kunde handleda där.

– Vi hade möjlighet att handleda dem här, men det är inte meningen att vi ska roffa åt oss dem bara för att de börjar här.

Nya läkare är välkomna i Landstinget Gävleborg, men det är svårt att hitta handledare till dem som kommer. Västra Gästrikland saknar mer än 50 procent familjeläkare. Arbetarbladet har tidigare skrivit om läkarbristen på hälsocentralen i Hofors, och målsättningen att ta emot läkarstudenter, vilket inte skedde denna gång.

Arbetarbladet har även skrivit om utomeuropeiska läkare som kommer till Gästrikland som flyktingar, och hur svårt det är för dem att få tjänstgöring med handledare trots lång erfarenhet från hemländerna.

Eftersom de ungerska läkarna nyss har börjat på hälsocentralen i Storvik, har de ännu inte börjat att träffa patienter.