Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unicef efter granskningen: "Avtalet är kommunens sak att följa upp"

Arbetarbladets granskning av "En bra start" har rört upp känslor men Brynäs samarbetspartner Unicef sitter lugnt i båten.
– Avtalet som Brynäs har med kommunen rör inte oss, konstaterar Lotta Linden, chef för företagssamarbeten på Unicef.

LÄS MER: Kommunen har noll koll på pengarna

Arbetarbladets granskning har visat att skattemiljoner från Gävle kommun inte använts som det var tänkt. Skattepengarna går rakt in i Brynäs ekonomi för den totala verksamheten och redovisas enligt Brynäs eget behag – och kommunen har noll koll.

Världens största barnrättsorganisation Unicef är samarbetspartner med Brynäs som en följd av "En bra start". Unicef bidrar med kunskap om barnkonventionen och tränar nyckelpersoner i "En bra start" om barns rättigheter utifrån den. I utbyte får Unicef fem miljoner fördelat över fem år som går till katastrofförebyggande arbete i Bolivia.

LÄS MER: En bra start - lyckat affärskoncept för Brynäs

Arbetarbladet kom i kontakt med Unicefs chef för företagssamarbeten, Lotta Linden, för att höra organisationens syn på granskningen.

Har ni följt Arbetarbladets granskning under veckan som gått?

– Vi har följt det som står i media.

Hur ser ni på det som kommit fram i granskningen?

– Det är väldigt viktigt att påpeka att det avtal som Brynäs har med kommunen, det rör inte oss. Det är en överenskommelse mellan Brynäs och kommunen och jag har inga kommentarer kring det – den är kommunens sak att följa upp. Vårt utbyte med Brynäs gäller fem miljoner över fem år till oss för katastrofförebyggande arbete i Bolivia och utbildning till nyckelpersoner för Brynäs.

LÄS OCKSÅ: Skattepengar till barnen äts upp av Brynäslöner

Finns det en oro att kontroverserna kring "En bra start" kan skada ert varumärke?

– Jag säger såhär: För oss har det varit viktigt att gå in i det här samarbetet för att det är en satsning på barn och unga i Gävle, samtidigt som det hjälper barn i världen.

Daniel Nordström: Det är känsligt att granska Brynäs

INSÄNDARE: Brynäs ska tåla en granskning

LEDARE: Det är dags att riva avtalet med Brynäs IF