Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik kultursatsning i Gävleborg – för "exklusiv publikgrupp"

Gävleborg har fått en jättesumma till ett unikt kulturprojekt. 7,6 miljoner kronor ska användas för att göra konst och scenkonst som luktar, smakar och känns – som kan upplevas av barn med svåra funktionsnedsättningar.

Projektet ska pågå i tre år under namnet ”Scen:se”. Uttalat helt enkelt sense, som i engelskans ord för känsla.

Modellen är hämtad från Storbritannien och även några personer. Tim Webb från Oily Cart Theatre i London och Kelly Hunter från Royal Shakespeare Company kommer för att regissera var sin scenkonstföreställning hos Folkteatern Gävleborg. Skådespelare från Folkteatern medverkar.

Hälsinglands Museum samarbetar i sin tur med bildkonstnären Laura Blake och scenkonstnären Ellie Griffiths. Resultatet ska bli en konstutställning på temat ”Genom andra ögon”. Den kommer att visas redan under hösten. Och ska kunna upplevas av alla åskådare ”oavsett kognitiv eller mental kapacitet”.

Scen:se riktar sig till barn och unga upp till 20 år med grav utvecklingsstörning och/eller måttlig till grav autism.

”De är en exklusiv publikgrupp för vilka vi erbjuder högkvalitativ scenkonst och konst skapad för just dem”, säger initiativtagaren och projektledaren Eva Von Hofsten i ett pressmeddelande.

Den brittiska metoden ska nu vidareutvecklas efter svenska förhållanden och även dramaundervisning ingår. En dramapedagog finns anställd under de tre åren.

De två teaterföreställningarna görs under 2018 och 2019. För att sedan turnera runt i länet och även i några regioner i övriga landet.

Projektet genomförs i ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg, Glada Hudikteaterns supporterklubb, Hälsinglands museum och Hudiksvalls kommun. Pengarna kommer från Allmänna Arvsfonden och Svenska Postkodstiftelsen. Även Kulturrådet bidrar.

”I Gävleborgs län handlar det om 150 barn, i hela landet omkring 6500, som har dessa typer av funktionsnedsättningar, berättade Eva von Hofsten när Scen:se presenterades vid en träff på Hälsinglands Museum förra veckan och som Hälsingetidningarna rapporterade om.

Tillgänglighet till kultur är inte bara en rullstolsramp, löd budskapet.