Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unika Blå scenen på bibblan fyller jämnt – firar med nya och före detta gäster

Blå scenen i Stadsbiblioteket i Gävle fyller tio år i år. Det firas med olika evenemang mellan 18 och 22 november.
– Vi firar genom att bjuda in musiker och författare som besökt oss under årens lopp och återuppliva populära program, säger Pamela Berglund och Nils Ahnland, som arbetar på Stadsbibliotekets musik- och filmavdelning i Gävle.

Blå scenen har funnits i Gävle sedan 2009 och har med tiden blivit något av en institution i stadens kulturliv. Från början låg Blå scenen i det gamla Musikbiblioteket i konserthuset. Idén var att oetablerade musiker kan låna en scen, teknik, ljus och marknadsföring helt gratis. 2013 gick flytten till Stadsbiblioteket.

Bakom konceptet står Pamela Berg­lund och Nils Ahnland, som båda arbetar på Stadsbibliotekets musik- och filmavdelning i Gävle. De har varit med från starten.

– Blå scenen kom till i samband med att Gävle ansökte om att bli Europas kultur­huvudstad. Det var vi, och speciellt projektledaren Maja Agnevik, som jobbade på Musikbiblioteket som startade scenen, säger Pamela Berglund.

Länge var Blå scenen endast en musikscen. Men på senare år har konceptet utvecklats och numera kan även lokala författare visa upp sig.

– Inom en snar framtid hoppas vi också utöka konceptet till att även gälla film, teater, dans, stand-up och annan scenkonst, säger Nils Ahnland.

Listan på framträdanden under åren kan göras lång. Höjdpunkter under åren är allt från jazz- och hårdrockskvällar, Bock och Tack-teatern, allsång och invigningen av den lokala författarscenen. Men även Svante Grundberg, som stod för ett oför­glömligt framträdande bara några veckor innan han hastigt gick bort i april 2019.

— Men varmast om hjärtat ligger nog lunchdiskot. Slim vic spelade och vi hade massor av folk, säger Pamela.

VECKANS FIRAR-PROGRAM

Veckan inleds måndag 18 november klockan 10 med att radioprofilen Larry Forsberg och skräpkulturbibliotekarien Daniel Gustavsson diskuterar populärkultur. P4 Gävleborg sänder direkt från Blå Scenen. Klockan 17 är det dags för invigning med tal av Helene Börjesson, kultur- och fritidsnämndens ordförande i Gävle kommun. Och därefter dyker tidigare artister upp som Elin Skeppstedt och Systrarna med flera.

Författarna Jerker och Håkan Axlander Sundquist (kända under pseudonymen Erik Axl Sund) kommer till Blå Scenen tisdag 19 november. De invigde Blå scenen när den gick från att vara enbart för musik, till att även innefatta litteratur 2017.

På onsdag bjuds det på allsång tillsammans med Ove Jansson och på fredag blir det lunchdisco under ledning av Nils Palmeby, DJ och nöjesredaktör.

Några nyheter i programmet är hiphop med Soulsaga aka Klemens Mattson och modern medeltidsmusik av Mikael Lindström och Erik Larsson som bildar gruppen Kveðandi.

Här kan du se hela veckans program

Läsartext: Marie-Louise Andersen

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Arbetarbladet Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel