Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unikt ånglok drar besökare

Steampunken kommer till Gävle! I helgen händer det grejer på Järnvägsmuséet. Då intas området av steampunkare och andra sci-fi- och fantasyentusiaster för helgens festival.

Sedan idén kläcktes 2012 av Kristin Thorrud har järnvägsmuseet tillsammans med Upsala/Gefle Ångpunksällskap jobbat för att få till festivalen. Nu stundar den till helgen och redan är 300 personer anmälda till själva festivalen.

Så vad är då steampunk? Arrangörerna är klädda i viktorianska kläder, krås, hattar, skinnvästar och boots. Lill-Erik Andersson bär på en guldig, nitad väska som visar sig vara ett telefon-skal. De förklarar att steampunk kan handla om att ta gamla grejer och få dem att se nya ut, eller tvärtom. Framförallt handlar det om att skapa själv, att göra om och att bygga. Längre än så är det svårt att definiera en rörelse som steampunk.

– Man kanske tar influenser från första andra industriella revolutionens tidevarv och nytolkar de aspekter som är intressanta. Folk brukar säga att det är viktoriansk sci-fi, men det vet jag inte riktigt vad det betyder, säger Anna Davour, en av arrangörerna.

Muséet är glada att få dit steampunkfestivalen som de tycker passar bra in på just ett järnvägsmuseum.

– Det blir en stor uppslutning. Det är ett jätteintresse ute i landet för det här. Vi vet inte hur många som kommer komma än, men det kan bli många. Vi hamnar i en annan åldersgrupp nu som vi inte brukar nå och det är jätteroligt, säger Mikael Dunker, marknadsansvarig på Järnvägsmuséet.

Kanske är en av de mer spektakulära grejerna som bjuds på under helgen det modifierade ångloket. Den senaste tiden har ett gäng steampunkare gjort om ett ånglok från 1907 och det svarta ångloket är nu klätt i gröna och guldiga dekorationer i trä. Hur ångloket skulle se ut bestämdes genom en tävling, och vann gjorde ett förslag som en person från Kanada skickade in.

– Det här är 50 ton lok som vi har fått leka med! Vad jag vet är det unikt i världen för steampunk, säger Lill-Erik Andersson som varit med från början och byggt tillsammans med 15-20 andra.

Om loket blir godkänt för körning med alla sina nya delar så kan hända att det kör fram och tillbaka mellan museet och tågstationen. Loket kommer däremot inte att ingå i den nya utställningen om steampunk som invigs i samband med festivalen. En utställningshall ska fyllas med steampunk-inspirerade objekt och Maria Eriksson, utställningsansvarig, tycker att steam-punk passar perfekt in på Järnvägsmuséet.

– Steampunk och järnväg har en tydlig koppling. Vi har tagit fram saker vi har från 1800-talet, det passar perfekt. Vi vill visa en annan värld, säger Maria Eriksson, utställningsansvarig.

Förutom steampunkfestival så huserar muséet också årets Swecon, den nationella sci-fi- och fantasykongressen i Sverige. Festivalen har bjudit in kända författare som ska delta, och det blir också workshops, variéteshow, bal och lajv med mera.

– Hade vi inte haft steampunkföreningen så hade det inte blivit någon festival, att samarbeta med olika föreningar ger nytt liv till muséet, säger Helena Berg, programansvarig på Järnvägsmuséet.

Festivalen håller i gång i helgen, med start fredag kväll. Hela helgen är muséet öppet för festivalbesökarna, och vanliga besökare är välkomna som vanligt om dagarna.