Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unionen presenterar eget utökat krispaket

Regeringens stimulanspaket är ett steg i rätt riktning
,
men det behövs större satsningar för att klara lågkonjukturen. Det menar fackförbundet Unionen som presenterar ett eget krispaket.


– Vi ser att det finns utrymme för tre gånger så stora satsningar, säger Gunvor Andersson Storck, regionchef vid Unionen Gävleborg.

Ungefär en tredjedel av de 3 500 personer i Gävleborg som mellan januari och november varslats om uppsägning är tjänstemän och många av dem är organiserade i Unionen. Och det ser fortsatt mörkt ut för fackförbundets medlemmar säger ombudsmannen Jan Sjölander.

– Vi kommer att få se en följdverkan med varsel hos underleverantörer och handeln framöver, säger han.

Vid en presskonferens i går presenterade Unionen sitt recept för att klara krisen.

– Regeringens krispaket räcker inte. Vi anser att det går att lägga 25-30 miljarder på åtgärder, menar regionchefen Gunvor Andersson Storck.

Fackförbundet föreslår bland annat höjt tak i a-kassan och sänkt moms för att öka efterfrågan på varor.

De vill också satsa mer på utbildningar, något som är särskilt viktigt i ett län som Gävleborg.

– Man kan inte nog betona vikten av kompetensutveckling som stärker individen, företagen och i förlängningen regionen, säger Jan Sjölander.

Lokalt bör också politiker tidigarelägga satsninga på vägar och byggen anser man. Och samtidigt måste företagen agera mer långsiktigt.

– Det finns en tendens till kortsiktigt tänkande hos företagen. Man sparar in på personalutbildningar och även på julmiddagar och julklappar, säger Gunvor Andersson Storck som också är kritisk till att höga industrichefer behåller sina bonusar.

Unionen presenterar eget utökat krispaket