Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppdraget: Rädda den Svarta Rosen

På litteraturhuset Trampolin får unga Sandvikenelever ett uppdrag: Rädda motståndskvinnan Svarta Rosen.
På samma gång lär de sig om andra världskriget.

Sedan i somras har litteraturhuset Trampolin funnits i Kulturcentrums lokaler i centrala Sandviken. Här lär sig nu unga Sandvikenelever om andra världskriget på ett helt nytt, lekfullt, vis.

Elever från årskurs 6 i Gullhedsskolan i Järbo är först ut att få Uppdraget, som det nya läroprojektet kallas. Uppgifterna som eleverna måste lösa baseras på boken som heter just "Uppdraget" och är författad av Camilla Lagerqvist.

Camilla Lagerqvist har tillsammans med Ulrika Goude Westby och verksamhetsutvecklare på Trampolin utvecklat den nya lärometoden.

– De som verkligen var med under andra världskriget och kan berätta börjar bli få, så det är viktigt att vi arbetar med att ta fram nya sätt att berätta, konstaterar Camilla Lagerqvist.

Camilla Lagerqvist berättar hur Uppdraget är inspirerande lekfullt men att eleverna ändå kan sätta sig in i hur allvarlig situationen var.

Varje Sandvikenklass som gör Uppdraget kommer två gånger.

– Nästa vecka kommer vi att dra paralleller till nutiden, det händer ju liknande saker i dag. Som med IS till exempel, fortsätter Camilla Lagerqvist.

Eleverna kastas bakåt i tiden till den mörka naziperioden men befinner sig fortfarande i Sverige.

De bildar motståndsgrupper för att rädda motståndskvinnan Svarta Rosen som blivit tillfångatagen av tyska soldater.

En av grupperna består av Alma Jansson Solbakken, Edvin Nilsson, Moa Westrin och Sjoerd Sellenrode.

De stöter på problem hos den hemska doktorinnan. De lyckas ta sig in i huset men väl där kan de inte lura iväg henne för att kunna leta efter hennes dödsregister.

– Hon var riktigt otrevlig, konstaterar Alma Jansson Solbakken efteråt.

Hos den tyska soldaten går det bättre. Genom att lova livsmedel i utbyte får gänget den viktiga nyckeln.