Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgifter: Regeringen kan avgå i dag

Artikel 2 av 4
IT-skandalen på Transportstyrelsen
Visa alla artiklar

Enligt flera källor till SVT Nyheter och Aftonbladet överväger regeringen att avgå på onsdagen.
– Ja, det finns absolut en potentiell risk att statsminister Stefan Löfven meddelar sin avgång, säger en av källorna till SVT Nyheter.

Alliansen meddelande under morgonen att man tänker väcka misstroendeförklaring mot tre S-ministrar på grund av regeringens hantering av IT-skandalen inom Transportstyrelsen. Det gäller Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist.

Nu uppger flera källor för SVT Nyheter att det finns en risk att regeringen avgår. Även Aftonbladet har uppgifter från en regeringskälla om att regeringen nu överväger att avgå. Moderatledaren Anna Kinberg Batra skulle då ta över och styra fram till valet nästa år.

– Hon skulle då med ett år kvar till ordinarie val få enormt svårt att styra eftersom Alliansen är mindre än de rödgröna. Dessutom blottas sprickan inom Alliansen i synen på SD vid ett sådant scenario, säger källan till Aftonbladet.

Om Stefan Löfven meddelar att regeringen avgår finns två alternativ, enligt SVT Nyheter. Han kan välja att utlysa ett extra val, som skulle kunna ske om tre månader. Det andra alternativet är att han väljer att inte utlysa ett extra val, ett alternativ som är mer troligt enligt SVT. I såna fall kommer talmännen att se över vilka som har möjlighet att regera landet. Det sker under en ny talmansrunda, skriver SVT.