Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphandlingar är inget självändamål

Att lägga ut mer av hemtjänsten på entreprenad är ett sätt att försöka ta ansvar för vår personal, skriver Per Almberg (MP).

Annons

Hycklare, svek, ryggradslöst, syndabock många starkt negativa ord figurerar i Arbetarbladet 21 augusti efter omvårdnadsnämndens förslag till att lägga ut mer av hemtjänsten på upphandling blev offentligt.

Bakgrunden är den ekonomiska krisen vilket har lett till att omvårdnad ska spara 50 miljoner 2010 och förslaget till upphandling är en del av åtgärdsprogrammet för att nå det målet.

Naturligtvis blir människor oroliga inför förändringar, speciellt när det rör något så viktigt som sin anställning och sina arbetsförhållanden, men oavsett om beslutet rört neddragningar eller (som nu är fallet) ytterligare verksamhet på entreprenad hade det lett till oro bland per- sonal och kunder.

Att verksamhet läggs på entreprenad innebär inte heller att kommunen struntar i verksamheten. Noggranna krav ställs på utförande samt kvalité och att dessa krav efterlevs följs regelbundet upp.

Miljöpartiet är för entreprenad men ser ändå inte upphandlingar som något självändamål. Det ska finnas ett mervärde. Just nu ligger mervärdet i att slippa varsla och säga upp personal vilket annars skulle kunna bli en konsekvens av besparingskraven. I bland måste man ta beslut som enbart har ekonomiska aspekter men utan att tumma på kvalitén. Förslaget har grundligt diskuterats i omvårdnadsnämnden och något alternativ till detta förslag har inte något annat parti lagt fram.

Miljöpartiet

ledamot i omvårdnadsnämnden

Mer läsning

Annons