Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 mister jobbet – nattakuten stängs

/
  • STÄNGS. Nattakuten i Tierps förslås stängas efter nyår. Det är ett led i landstingets stora besparingspaket för att spara 300 miljoner kronor under kommande tre år. 200 personer mister jobbet på Akademiska sjukhuset.
  • NEDSKÄRNING. Minst en vårdcentral i Uppsala län kommer att stängas. Vilka som ligger risigt till vill primärvårdsdirektör AnnCharlott Frank Lindgren inte säga.
  • KRIS. ” Tydliga beslut i dag är nödvändiga för att säkra en kvalitativ sjukvård i morgon,” sade landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman, m.

Nattakuten i Tierp stängs från årsskiftet.


200 årsarbetare sägs upp på Akademiska sjukhuset.


Dessutom kommer minst en vårdcentral att stängas.

Annons

Det förväntas landstingsstyrelsen att besluta nästa måndag.

Totalt måste landstinget i Uppsala län spara 300 miljoner kronor de kommande tre år på grund av ökade kostnader.

– Alla vårdcentraler kommer att granskas. Vi måste göra en översyn av hela primärvården, säger Erik Weiman, m, ordförande i landstingsstyrelsen.

För att få stopp på de ökade kostnaderna inom landstinget i Uppsala län har ett åtgärdsprogram tagits fram på tjänstemannanivå. Om inget görs kommer landstinget stå med ett underskott på 300 miljoner år 2011, förklarar AnnCharlotte Frank Lindgren, primärvårdsdirektör.

Minst en vårdcentral kommer att läggas ned. Vilka som är i riskzonen kan hon inte svara på i dag. På frågan om vårdcentralen i Skutskär och Tierp kan komma stängas svarar hon:

– Det har jag svårt att tro.

Genom att stänga akuten nattetid i Tierp räknar landstinget med att spara cirka 2 miljoner. Enligt Frank Lindgren är det i snitt ett par personer per natt som besöker nattakuten vilket blir kostsamt. I stället ska de få åka ambulans in till Uppsala.

Vilka vårdcentraler som invånarna väljer att lista sig på är en sak ledningen tittar på när det gäller vårdcentralernas framtid.

I dag arbetar cirka 8 500 personer på Akademiska sjukhuset. Under nästa år ska 200 årsarbetare bantas bort. Var de ska tas är oklart. Ledningen har dock redan kontaktat fackförbunden och påbörjat en diskussion kring omställningsåtgärder.

Antalet hyrläkare ska också halveras under 2009. För att klara detta ska landstinget försöka rekrytera läkare utanför Sverige.

– Det behövs rejäla åtgärder så att vi kan se till att vi långsiktigt har en bra ekonomi, säger Weiman som inte ser en höjning av landstingsskatten som en lösning.

Weiman anser att orsaken till kostnadsökningarna beror på att verksamheterna haft för otydliga uppdrag under många år. Nu ska Akademiska sjukhuset, Enköpingslasarett och vårdcentralerna i länet struktureras om och effektiviseras. Det kan bland annat innebära hopslagningar av vårdcentraler.

– Vi ska se till att vi använder skattepengarna så klokt som möjligt. Men självklart så får det effekter när man minskar kostnaderna med 300 miljoner.

Mer läsning

Annons