Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Albin, 5, kan tacka Olle för isbelysningen

/
  • BRA FÖRSLAG. Albin Persson, 5 år, tycker det är roligt att åka på isbanan vid Sörgärdets skola i Älvkarleby. När mörkret faller på tänds en stor lampa vid plan. Albins pappar vittnar om att isbanan har blivit en populär plats för många barn i området.
  • FÖRSTA FÖRSLAGET. Maria Broo var först i Älvkarleby kommun med att få ett medborgarförslag antaget. Sedan 2005 pryder en klocka på brandstationen i Skutskär.Foto: Katarina Lönnberg

Hur aktiva är kommuninvånarna i Älvkarleby?


Sedan 2004 har

24 medborgarförslag lämnats in.


Tre av dessa har politikerna klubbat.

Annons

En klocka på brandstationen i Skutskär, isbana i Älvkarleby och röjning av sly vid Bodaån är de tre förslag som vunnit gehör i Älvkarleby kommunfullmäktige. Att det går att påverka politiska beslut är Olle Jansson bevis på.

– Jag lämnade in två förslag och fick igenom ett, berättar Älvkarlebybon Olle Jansson.

2006 lämnade han in två förslag. Den ena var öppnandet av en biblioteksfilial i Älvkarleby. Det andra var ett förslag om en isbana med belysning vid Sörgärdets skola. Det sistnämnda fick han igenom till många ungdomars glädje.

Olle Jansson tycker det är bra att kommuninvånarna kan lägga medborgarförslag till kommunfullmäktige.

– Jag skulle kunna lägga många förslag, säger Olle Jansson som tycker att samhällsengagemanget hos medborgarna har minskat.

2004 införde kommunfullmäktige i Älvkarleby möjligheten för invånarna att lägga medborgarförslag.

Det var folkpartisten Ann-Cathrin Larsson som lyfte frågan om medborgarförslag i en motion 2004. Samma år beslutade kommunfullmäktige att införa förslaget.

Sedan dess har 18 invånare utnyttjat möjligheten. Totalt 24 förslag har lämnats in.

Invånarna har också möjlighet att ställa frågor direkt till ledamöter i fullmäktige vid allmänhetens frågestund. Sedan 2004 har 17 personer nyttjat den rätten.

Erik Svedman, kommunsekreterare i Älvkarleby, kan inte säga att 24 medborgarförslag är få. Han tror att invånarna använder andra sätt att lägga fram sina förslag.

– Den är en liten kommun, många väljer att muntligt berätta sina förslag. De går nog direkt till förvaltningens personal.

Mer läsning

Annons