Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla bränder kan stoppa asylboende i Älvkarleby – "det lönar sig inte"

/
  • Frågan är vad det i slutänden blir i Jungfruholmens nedlagda skola. Nu ser planerna på ett asylboende att gå i stöpet.

Trots bygglov verkar det inte bli något flyktingboende i Jungfruholmens nedlagda skola i Älvkarleby.
Hemsö fastigheters försäkringsbolag vill inte försäkra huset för det ändamålet.
– Vi måste fundera på om vi ska göra något annat med huset, säger Jonas Jalkander, regionchef för norra Sverige.

Annons

Förra veckan sa samhällsbyggnadsnämnden ja till ett tillfälligt bygglov i fem år för ett transitboende, där flyktingfamiljerna ska bo 1-3 dagar. Tanken är att Migrationsverket ska hyra huset av fastighetsägaren Hemsö fastigheter AB. I kontraktsförslaget mellan parterna anges att Hemsö ska försäkra huset. Det är där allting ser ut att falla.

– Jag ska prata med min förvaltare. Det är problem med vårt försäkringsbolag. De vill bara teckna försäkringar för flyktingboenden som vi redan har, inte för nya,

LÄS OCKSÅ: Ja till flyktingboende i Jungfruholmens skola – men hur blir det med försäkringen?…

Enligt Jalkander är det heller inget alternativ att byta försäkringsbolag.

– Andra försäkringsbolag har höjt premierna för asylboenden från 9000 till 200 000 kronor om året. Då lönar det sig inte.

Bakgrunden till de kraftigt höjda premierna är brandattentat i tänkta och befintliga boende som inträffat under 2015. Jalkander flaggade redan i oktober för problemet att få till försäkringar just av den orsaken.

– Det har snarast blivit värre sedan dess, det brinner var och varannan vecka. I en del fall har jag förstått att det är boende själva som orsakar bränderna.

Jalkander menar att ett sätt för staten att ändå få till asylboenden är att ge någon slags statlig försäkringsgaranti.

– Ja, om de söker med ljus och lykta efter lokaler kan en öppning vara att göra så.

MER LÄSNING: Snart stänger skolan för gott

Men enligt Willis Åberg, avdelningschef för verksamhetsstöd på Migrationsverket, är det inte tillåtet enligt gällande lag.

– Vi får inte blanda oss i marknaden. Jag har kontrollerat med Kammarkollegiet – de försäkrar bara myndigheter och offentliga förrättningar.

Willis Åberg säger att problemet med försäkringsbolag som inte vill försäkra asylboenden på grund av brandrisken funnits länge, men att det nu blivit lite bättre. Enligt Åberg finns det mindre försäkringsbolag som åtar sig uppgiften.

– Vi kan inte göra mer än att fortsätta att föra samtal med bolagen, de bör ta sitt samhällsansvar.

ÄNNU MER LÄSNING: Asylboende i herrgård – men de förfallna husen i Tobo håller inte måttet

Åberg menar att det varit ännu värre om det tänkta asylboendet i Älvkarleby varit ett steg-tre-boende, där personerna bor under större delen av asylprocessen som kan ta upp emot ett år.

– Vi har stor brist på sådana boenden. Jag har blivit mer bekymrad om du sagt att det rörde sig om ett steg-tre-boende med 500 platser.

Mer läsning

Annons