Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleby kritiseras för nedkyld man

Trots att det var känt att 89-årige Edvin Sjöberg brukade gå ut på egen hand så hade inte personalen på Tallmon uppsikt över honom. Han gick ut själv mitt i vintern. Nu riktar Socialstyrelsen skarp kritik mot Älvkarleby kommun.

Annons

När 89-årige Edvin Sjöberg i januari i år på egen hand gick ut från korttidsboendet Tallmon i Skutskär slutade det med att han låg flera timmar i snön och fick allvarliga köldskador på händerna.

– Det orsakade honom väldigt mycket lidande, säger inspektören på Socialstyrelsen Elisabeth Loman.

Socialstyrelsen som granskat händelsen kräver nu att Älvkarleby kommun förbättrar sina rutiner.

– Vi ser allvarligt på att det fanns information om att den här mannen ofta brukade gå ut, även nattetid. Det var väl dokumenterat hos hemtjänsten. Och så kommer han till korttidsboendet och det är vinter och kallt och så händer det här.

Flera brister

Kommunen har brustit både när det gäller bemanningen och informationen till de anställda enligt Socialstyrelsens bedömning. Den kräver att kommunen ska se till att det finns rutiner för att löpande se över att man har tillräckligt med personal och att alla i personalen får information om de boendes behov.

– Verksamheterna måste själva i det dagliga arbetet ta ställning till hur det ser ut just nu. Har vi tillräckligt med personal? Har vi den rätta kompetensen? Det måste fungera, säger Elisabeth Loman.

Ändrade rutiner

Senast 9 november ska utbildnings- och omsorgsnämnden meddela Socialstyrelsen om vilka åtgärder man genomfört.

Kommunen har efter att händelsen på Tallmon inträffade sett över och ändrat sina rutiner, men de åtgärderna var inte tillräckliga enligt Socialstyrelsen.

– Det var ett bra beslut och mycket av det som står där har vi redan börjat jobba med. Nu ska vi sätta oss ner och se över beslutet och sedan bestämma hur vi kan gå vidare, säger Eva Skytt som är chef för vård- och omsorg i Älvkarleby kommun.

Mer läsning

Annons