Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleby satsar på hälsa och lärande

/

Ja till kulturskolan, satsning på folkhälsan och vuxenutbildning. Nej till kommunal investering på Skutskär IP.

Annons

I går klubbade ett oenigt kommunfullmäktige socialdemokraternas och vänsterns budgetförslag för 2010.

– Det blir tuffa år nu, säger Lars Skytt (S), kommunalråd, som är osäker på om budgeten håller till hösten.

20 miljoner har bantats bort på grund av minskade skatteintäkter.

S budget innebär i korthet att barngrupperna blir större, att kulturskolan delvis blir kvar, satsning på folkhälsan och att vuxenutbildning blir kvar.

Det stora debattämnet blev Skutskärs bandys vara eller inte vara.

Älvkarlebyalliansen hade i sitt budgetförslag med en investering på Skutskärs IP där kommunen skulle bekosta ny kylanläggning och rörmatta för 7 miljoner för att bandyn skulle kunna få vara kvar.

Gunilla Styf (S) gick till hårt angrepp och menade att alliansen försökte fiska röster.

Björn Karlsson (S) uttryckte bestämt att kommunen inte har råd med en sådan stor investering. Han framhöll samtidigt att IP-utredningen pekat på att det är innebandyn som är den stora sporten och att behovet av sporthallar är större sett till antalet utövare.

– Den här investeringen måste bandyn göra själv, sa Karlsson.

Mats Östlund (M) menade att en satsning på IP var ett vinnande koncept för såväl föreningen som kommunen då de höga driftkostnaderna kommer att sjunka.

Älvkarlebyalliansen fick stöd av Kommunens väl i sitt budgetförslag med att omorganisera kommunstyrelsens förvaltning. De vill tillsätta en kommundirektör, samtidigt som sju tjänster tas bort inom kanslienheten.

– Vi kommer inte undan krisen. Därför är det viktigt att minska effekterna i barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden, betonade Ann-Cathrin Larsson (FP) som ville ge mer pengar till turist och näringsliv genom att bland annat anställa en informatör.

Folkpartiet ville dessutom lägga ut 10 procent av äldreomsorgen i annan form, samt göra Rotskärsskolan till ett kunskapscentrum.

S budget klubbades med voteringssiffrorna 16–13.

Mer läsning

Annons