Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändring av sjukresor upprör Skutskärsbor

Skutskärsbor är arga över ändringen av sjukresor till Gävle.
Landstingsrådet Börje Wennberg (S) vill att reglerna ska ändras tillbaka.

Annons

– För den enskilde patienten har detta nu försämrats drastiskt, säger Börje Wennberg som har skrivit en interpellation till landstingsfullmäktige.

Får betala hela resan själv

1 juni i år klubbade landstingsfullmäktige nya regler för sjukresor. Wennberg har fått flera samtal från länsinvånare som är missnöjda med förändringen.

”I dag kan man inte få sjukresa till Gävle eller andra platser utanfört vårt län om det inte handlar om vårdgaranti eller specialistvårdsremiss. Om en läkare på Skutskärs vårdcentral remitterar en patient till Gävle sjukhus får denne betala hela resekostnaden själv”, skriver Wennberg.

Undanröjer möjligheten

I sin interpellation pekar Wennberg på avtalet mellan landstingen i Gävleborg och Uppsala län. Där betonas vikten av förbättringar för invånarna att själva välja var de ska få sin sjukvård, samt möjligheten att söka vård i intilliggande landsting.

Han tycker inte att det är rimligt att först informera patienterna om att de kan söka vård i Gävle och sedan undandröja den praktiska möjligheten när de inte får sjukresor.

Wennberg vill få svar av ansvarigt landstingsråd om denne är beredd att verka för att landstinget ska lämna ersättning vid sjukresor i dessa fall.

Mer läsning

Annons