Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga fick ingen krishjälp efter traktorolyckan

/
  • SAKNADE STÖD. Den omkomna 18-åriga kvinnans kompisar samlades vid vägen efter olyckan. En släkting till kvinnan tycker att kommunens krisgrupp skulle ha stöttat ungdomarna.

Vänner till den förolyckade 18-åriga kvinnan saknade stöd efter dödsolyckan.

Nu riktar en släkting till kvinnan kritik mot att kommunens krishjälp uteblev.

Annons

”Förvirrade ungdomar som samlas på olycksplatsen i stora grupper på en starkt trafikerad väg är väl knappast ett drömscenario i en sådan här situation? Inget samlingsställe öppnades, görs inte sånt när ett samhälle drabbas av en sådan här händelse?”, skriver släktingen i ett mejl till Älvkarleby kommun.

Två dagar efter dödsolyckan, då en 18-årig kvinna från Älvkarleby blev påkörd av en traktor, kontaktade kvinnan kommunens samordnare på Resursgruppen.

Hon ville veta vad det fanns för hjälp att få från kommunen.

Fyra dagar senare får hon ett svar med en hänvisning till ett telefonnummer till diakonen på orten.

”Hjälpen jag efterlyste var det omedelbara stödet som en krisgrupp ska ge – inte minst till.. XX ..vänner”, skriver släktingen.

Hon efterlyser en grundlig utredning om vad som hänt, samt att rutiner tas fram för att kommunen ska vara förberedd nästa gång en tragisk olycka inträffar.

Kommunchef Annika Forsberg framhåller att kommunens krisgrupp, POSUM, sätts in i samband med större krishändelser som berör hela samhället.

– Det här är ingen posumhändelse, däremot en tragedi för den enskilde familjen. Det är svåra avvägningar. Just det här fallet berörde många ungdomar. Men känner kommuninvånarna att de ropat på hjälp och inte fått det så måste vi titta på det här, säger Forsberg.

Hon berättar att förra gången de tittade på rutinerna vid krissituationer var i samband med ”kannibalmordet”.

Då fick kommunen kritik för att personer inte hade någonstans att vända sig.

– Vi får dra det här en gång till och titta på om vi kan agera på annat sätt.

Emma Norling, diakon i Älvkarleby-Skutskärs församling, sitter med i Posumgruppen. Hon berättar att kyrkan inte kan agera om de inte fått någon förfrågan.

– Det är svårt att starta något när anhöriga inte gått ut med namn. Hade någon hört av sig hade vi självklart agerat.

Mer läsning

Annons