Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann-Cathrin Larsson tar strid mot kommunen

/

Hon räknade med en rimlig månadslön – fick 275 kronor i veckan.
– Jag kommer att överklaga, säger Ann-Cathrin Larsson (FP).

Annons

I februari skrev Arbetarbladet om hur den nya deltidsregeln slår mot arbetslösa förtroendevalda. Ann-Cathrin Larsson skulle förlora sin a-kasseersättning om hon fortsatte som gruppledare för Folkpartiet i Älvkarleby. Hon bestämde sig för att hoppa av – när det visade sig att förtroendevalda har rätt till ersättning från kommunen.

Älvkarleby kommun kände till skyldigheten – och nyligen kom beslutet. Ann-Cathrin Larsson får 275 kronor i veckan.

– Jag trodde jag skulle få någon rimlig ersättning, men 275 kronor. Ungarna får barnbidrag och jag vuxenbidrag, säger Ann-Cathrin Larsson.

Hon anser att kommunen har tolkat lagen fel och ska överklaga beslutet.

Larssons gruppledararvode är jämställt med åtta procent tjänstgöring – vilket innebär tre timmar.

Erik Svedman, kommunsekreterare i Älvkarleby kommun, har lagt fram förslaget som klubbades av en enhällig kommunstyrelse.

– Vi anser det är oskäligt att hon för tre timmars arbete ska få ersättning för 40 timmar, säger Svedman.

Han betonar att i förarbetena till lagtexten står det om två principer; att ersättning ska utgå från tjänstgöringstiden samt att ingen ska behöva förlora ekonomiskt på att åta sig kommunala förtroendeuppdrag. Svedman framhåller även att det står att ersättningen ska vara skälig och att om någon arbetar mer än 40 procent så har den personen inte rätt till ersättning.

Mot bakgrund av det så beslutade kommunstyrelsen att ersätta Larsson för tre timmar – vilket motsvarar 275 kronor i veckan.

– Hade jag vetat om det här i dag så hade jag hoppat av mitt uppdrag. Nu kommer jag att driva frågan hela vägen upp till regeringsrätten, säger Ann-Cathrin Larsson.

I dag lever hon på 4 000 kronor i månaden för sitt uppdrag som gruppledare, samt ersättningen från Älvkarleby kommun. Hade hon slutat som gruppledare och stämplat hade hon fått ut cirka 15 000 kronor i månaden.

Den nya deltidsregeln innebär att den arbetssökande bara har rätt att jobba deltid och stämpla i 75 dagar. Fortsätter personen arbeta deltid så får den inte stämpla upp övrig tid.

Mer läsning

Annons