Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en kommun går med i Bionär

/
  • nöjda. Rolf Wiberg, s, styrelseordförande för Gävle Energi och Bionär, Magnus Jonsson, s, kommunalråd i Ockelbo, Lars Skytt, s, kommunalråd i Älvkarleby, Conny Malmkvist, vd för Bionär, Per Laurell, vd för Gävle Energi, Inga-Lil Tegelberg, ordförande i Älvkarleby kommunhus och Claes Forsberg, vd för Älvkarleby Fjärrvärme AB är nöjda med affären som innebär att Bionär växer.

Den regionala samverkan i energifrågor utvidgas. Älvkarleby Fjärrvärme AB går ihop med Gävle Energis

dotterbolag Bionär Närvärme. I samband med affären går Älvkarleby kommun in som del
ägare i Bionär.


– Det här kan vi dra fördelar av i framtiden, säger Lars Skytt, s, kommunstyrelsens ordförande i Älvkarleby.

Annons

Fusionen, som preliminärt blir av i april nästa år, innebär att Bionär växer och får en ny ägarbild. Gävle Energi kommer att äga 59 procent av aktierna, Ockelbo kommun 24 procent och Älvkarleby kommun 17 procent. Tidigare ägdes bolaget av Gävle Energi och Ockelbo kommun till 55 respektive 45 procent.

– Nu kan företaget få en större marknad och utveckla sig på ett annat sätt. Den första fusionen med Ockelbo kommun gör att vi nu har en plattform att bygga vidare ifrån, säger Conny Malmkvist, vd för Bionär.

Värdet på Älvkarleby Fjärrvärme i affären är 38 miljoner kronor.

De 216 fjärrvärmekunderna i Skutskär och Älvkarleby ska enligt energibolagen inte påverkas så mycket av affären där fjärrvärmenäten kopplas ihop. Sedan tidigare står det klart att villakunderna får en prishöjning med 16 procent från 1 april nästa år. Det beror på den nya stora affären med Stora om spillvärme från bruket.

– Avtalet med Stora är dyrare än tidigare och en av drivkrafterna bakom affären, säger Claes Forsberg, vd för Älvkarleby Fjärrvärme.

De tre anställda på Älvkarleby Fjärrvärme erbjuds tjänster på Gävle Energi.

Sandviken och Hofors är nu de enda två Gästrikekommuner som står utanför Bionär.

– Sandviken är helt klart intressant. Dörren dit står på glänt, säger Rolf Wiberg, s, styrelseordförande för Gävle Energi och Bionär.

Mer läsning

Annons