Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre och billigare el till Stora Enso

/
  • VINDPARK. Två av de fem vindkraftverken vid Skutskärsfabriken är på plats. Syftet med vindparken är att slippa köpa dyr el, samt att bruket ska stå sig konkurrenskraftigt i framtiden.
  • POWERBOX. Stora Enso har investerat i en Opcon Powerbox, som omvandlar blekeriets avloppsvatten till el. Per Hedebäck, Henrik Öhman och Peter Lundström, från Opcon, berättar hur anläggningen fungerar.
  • POPULÄR PIR. Västra piren kommer även fortsättningsvis att vara öppen för allmänheten att besöka.

Stora Enso i Skutskär är först i Norden med att integrera förnybar elenergi i ett bruk.

Med vindkraftverk och en ”powerbox” minskar de sitt elinköp med 30 procent.

Annons

– Vi måste vara konkurrenskraftiga när energipriserna går upp i framtiden. Dessutom är det ett led i att nå våra miljömål, säger Anders Heldemar, energiansvarig vid Stora Enso i Sverige.

Siluetten vid Skutskärsfabriken har ändrats. Numera reser sig två vindkraftverk 150 meter upp i skyn.

Totalt fem vindkraftverk ska monteras upp innan de sätts i drift under oktober. All el som produceras går rakt in i fabriken. Den motsvarar en uppvärmning av 1 500 eluppvärmda villor. Investeringskostnaden ligger runt 100 miljoner kronor.

Vindkraftverken är placerade på västra piren, samt fyrudden. Piren, som är ett populärt utflyktsmål för Skutskärsbor, ska även i fortsättningen kunna nyttjas av allmänheten.

– Det är en vacker pir och nu blir den ännu mer tillgänglig när vi har byggt en väg, säger Anders Heldemar.

Huvudsyftet med vindparken är att slippa köpa dyr el. Dessutom minskas utsläppen med cirka 25 000 ton koldioxid, 85 ton svaveldioxid och 75 ton kvävedioxid.

Stora Enso har också investerat i en Opcon Powerbox som omvandlar restvärme till elenergi. Stora Enso har tecknat ett 15 års kontrakt med Opcon som äger anläggningen.

Inledningsvis har Stora investerat runt 1 miljon för att få boxen på plats.

Därefter betalar Skutskärs bruk för den el som boxen producerar.

Powerboxen, som ser ut som en container, är kopplad till blekeriets avloppsvatten. Den omvandlar varmvattnet till el, och minskar energiåtgången för kylningen.

Vindkraftverken och Powerboxen väntas årligen producera drygt 30 procent av den el som Skutskärs bruk i dag köper in.

Den här satsningen gör att Skutskärsfabriken blir självförsörjande när det gäller elenergin till 85 procent.

– Förnybar energi är en viktig framtida affärsmöjlighet. För detta behövs utvecklingsarbete och att konkurrenskraftiga bruk inom skogsindustrin testar integration av nya lösningar för energiproduktion, säger Eva Karlsson Berg, platschef på Skutskärs bruk.

Mer läsning

Annons